Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο ρατσισμός ως τρομοκρατία - Η αλληλεγγύη ως (και πατριωτικό) καθήκον


του Κωνσταντίνου Φραγκίσκου Ψυλλάκη
Mια ρατσιστική επίθεση, δηλαδή μια επίθεση που γίνεται εξαιτίας κάποιου χαρακτηριστικού που έχει ένας άνθρωπος (χρώμα δέρματος, φύλο, θρησκευτικά πιστεύω, σεξουαλικό προσανατολισμό, επιλογή ντυσίματος κλπ.) πρέπει να συγκαταλέγεται ως τρομοκρατική πράξη και οι θύτες ως τρομοκράτες να αντιμετωπίζονται από τον νόμο.
Καθώς όταν τα κίνητρα είναι ρατσιστικά και όχι οικονομικά, τρομοκρατείται και γεμίζει με ανασφάλεια το σύνολο του πληθυσμού που έχει αυτό το εκάστοτε χαρακτηριστικό που ήταν η αιτία της επίθεσης.
Με πολλαπλασιαστική ζημιά στην κοινωνία αλλά και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.
Επίσης είναι διπλά επιβαρυντικό για την κοινωνική συνοχή γιατί ο ρατσισμός αυτός μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Δηλαδή τα θύματα ενδεχομένως να συνδυάσουν ένα χαρακτηριστικό του θύτη με την ευρύτερη ομάδα στην οποία ανήκει. Π.χ. εάν ένας χρυσαυγίτης κρατάει ένα ρόπαλο-Ελληνική σημαία και μετά δολοφονήσει έναν μετανάστη, μετά στην συνείδηση της κοινότητας που ανήκε ο μετανάστης οι Έλληνες μπορεί να θεωρηθούν ρατσιστές και δολοφόνοι και να ξεκινήσει γενικευμένη κοινωνική αναταραχή και επιθετικότητα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί από την ανάποδη όταν γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές.
Ανακόπτουν αυτόν τον κοινωνικό αυτοματισμό και την εκθετική αύξηση του μίσους οι δράσεις αλληλεγγύης από τις ευρύτερες ομάδες που ανήκει ο θύτης.
Όταν ένας που το παίζει υπερπατριώτης ή υπερχριστιανός ή υπερμουσουλμάνος διαπράττει μια ρατσιστική δολοφονία είναι χρέος όσων νιώθουν ότι δεν θέλουν οι έννοιες που αγαπάνε (θρησκεία, πατρίδα) να αμαυρώνονται, από τις πράξεις αυτόκλητων υπερασπιστών τους, να βγουν στους δρόμους ή με ανακοινώσεις συλλόγων και να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την ευρύτερη ομάδα που ανήκε το θύμα και την έμπρακτη καταδίκη προς τους θύτες.
Από τις πιο πατριωτικές στάσεις που μπορεί κάποιος να κρατήσει είναι οι αλληλέγγυες πράξεις προς τις ευρύτερες ομάδες θυμάτων ρατσιστικής βίας.
Έτσι τιμάμε την πατρίδα μας και δεν αφήνουμε όσους θέλουν να αμαυρώσουν την ουσία της της ως μια πατρίδα άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πανανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την ελευθερία.
Δεν σας χαρίζουμε καμία πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου