Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

13η σύνταξη

"Η 13η σύνταξη είναι επίδομα. Aν δεν είχαν διαρρεύσει οι φωτογραφίες από το κότερο, ο Τσίπρας δεν θα ανακοίνωνε τα μέτρα" (Άδωνις Γεωργιάδης).
του Ανδρέα Πετρόπουλου
To... τραύλισμα ξεκίνησε από νωρίς, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών στο Ζάππειο την Τρίτη το βράδυ. Και έγινε πολιτικός γλωσσοδέτης με την ανακοίνωση της 13η σύνταξης.
"Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει τη 12η, γιατί αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του αφορολόγητου" (ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας)
«Θα ψηφίσουμε όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας δεσμεύουν(!)" (Κυρ. Κυρανάκης)
"Η 13η σύνταξη είναι επίδομα. Aν δεν είχαν διαρρεύσει οι φωτογραφίες από το κότερο, ο Τσίπρας δεν θα ανακοίνωνε τα μέτρα" (Άδωνις Γεωργιάδης).
Τι τελικά ισχύει και ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Θα ψηφίσει τα μέτρα αν και αυτά δεν την δεσμεύουν στην περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση τον προσεχή Οκτώβριο;
Θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα αλλάξει τον ασφαλιστικό νόμο, πάνω στον οποίο -και στα πλεονάσματα που διαμορφώνει σταθερά την τελευταία διετία- επιστρέφει η 13η σύνταξη;
Ή θα ισχύσει η αρχική εκτίμηση και θέση σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται για 13η σύνταξη, αλλά για επίδομα (μισή σύνταξη) το οποίο εξαερώνεται μαζί με τη 12η σύνταξη (!) καθώς δεν έχει ακόμα ξε-ψηφιστεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2020; Και αν ισχύει το τελευταίο, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα καταψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση το συγκεκριμένο μέτρο;
Δεν ξέρουμε τι θα κάνει τελικά η Ν.Δ. κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ενδεχομένως να επικρατήσουν ψυχραιμότερες προσεγγίσεις, αποφεύγοντας αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Ωστόσο είναι φανερό πλέον ότι δύσκολα μπορεί κανείς ανατρέχοντας στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας να επιβεβαιώσει παρόμοια εικόνα και πολιτική συμπεριφορά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν μάλιστα ήταν η ίδια παράταξη, οι ίδιοι άνθρωποι που ως κυβέρνηση έδωσαν τη χαριστική βολή στο εισόδημα των συνταξιούχων καταργώντας το 2012 Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας.
Αυτό που κυρίως αδυνατεί να κατανοήσει η Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη της, είναι το στοιχειώδες που αντιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία που δοκιμάζεται, μια δεκαετία τώρα, σε σκληρές συνθήκες. Ότι πρέπει να ανακτήσει όχι μόνο μέρος των απωλειών της, αλλά και, συμβολικά, μέρος της αξιοπρέπειας και του σεβασμού που της στέρησαν!
Η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια απελπιστικά δύσκολη κατάσταση, με πολλούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ωστόσο μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα πως έκανε και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Γιατί, πέρα από ιδεολογίες και σχέδια επί χάρτου, υπάρχουν πολιτικές συγκυρίες και στιγμές που χρειάζονται μικρά και καλομελετημένα βήματα.
Προκειμένου να δοθεί το περιθώριο για κάτι σημαντικότερο στο μέλλον.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου