Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Μεγαλύτερος εχθρός η αποχή

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι πραγματικά οι κρισιμότερες και ιστορικότερες των τελευταίων ετών. Εχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε σε βάθος τον λόγο. Οταν λέμε ότι είναι αναγκαία η ήττα του υβριδίου της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, δεν αναφερόμαστε απλά σε πολιτικές και οικονομικές ορολογίες. Αυτή η ήττα είναι αναγκαία πρωτίστως για καθαρά κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους.
Εγώ, ως μια νέα γυναίκα, δικηγόρος και μέλος της μειονότητας της Θράκης, με τα βιώματα και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα, ξέρω πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας αλλά και ταυτόχρονα πόσο πολύτιμη η έννοια της ουσιαστικά ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού σε οτιδήποτε διαφορετικό από την επικρατούσα νόρμα.
Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που μας επιβάλλουν τις πολιτικές λιτότητας, αυτοί που θέλουν τα πολλά για τους λίγους, που λειτουργούν αποκλειστικά με οικονομικά συμφεροντολογικό γνώμονα είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να στοχοποιήσουν και να κατηγορήσουν το οποιοδήποτε διαφορετικό. Χωρίς ίχνος ντροπής, έχοντας εξειδικευτεί τόσα χρόνια στο παιχνίδι απεμπόλησης ευθυνών, έχοντας παραμάσχαλα την τακτική της τρομοκρατίας, τολμούν να μας υποδείξουν τον υπαίτιο.
Στην Ευρώπη, σήμερα, το αδύναμο «άλλο» που επιχειρείται να στοχοποιηθεί είναι ο πρόσφυγας και ο μετανάστης. Αλλά όχι μόνο. Είναι ο αλλόθρησκος, ο διαφορετικός, εκείνος που διεκδικεί την ελευθερία της ταυτότητάς του και του σεξουαλικού προσανατολισμού του, οι φεμινίστριες, οι μειονότητες, οι κάθε αποχρώσεως αριστεροί. Στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες είναι και η νέα γένια. Αυτή η νέα γενιά με τα τόσα πτυχία και μεταπτυχιακά, που προσπαθούν να τη χαρακτηρίσουν «χαμένη γενιά».
Η ιστορία μάς έχει δείξει πως όσες μάχες κερδήθηκαν, όσα έγιναν κεκτημένα αποκτήθηκαν με μαζικούς αγώνες των ίδιων με σύμμαχο τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Ο δρόμος όμως που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς ακόμα. Και το μόνο βέβαιο είναι πως εκείνοι που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση δεν θα συμπορευτούν μαζί μας, αλλά θα είναι απέναντί μας, να μας πιέζουν να οπισθοδρομήσουμε.
Εδώ έγκειται η κρισιμότητα και η ιστορικότητα αυτών των εκλογών. Για αυτόν τον λόγο, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η αποχή. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στις γενιές που θα ακολουθήσουν: εκεί όπου σπέρνουν τον φόβο και το μίσος να καλλιεργούμε εμείς την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Εκεί όπου θέλουν να επαναπαυτούν σε μια Ευρώπη των «ελίτ» με εθνικούς ανταγωνισμούς και εθνική περιχαράκωση εμείς να παλέψουμε για μια δημοκρατική, ειρηνική ανθρώπινη Ευρώπη με βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.
Για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ευρώπη του μέλλοντος, την Ευρώπη των πολλών!
*Υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου