Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Έρχονται μαζικές κατασχέσεις από τα Ταμεία



Κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
Το ΙΚΑ διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία εκτέλεσης των εντολών και ζητά άμεσα την εκτέλεση των παραγγελιών κατάσχεσης, ενώ ετοιμάζεται και η παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ώστε εφόσον υπάρχουν μη ρυθμισμένες οφειλές, να ξεκινούν οι κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.
Με έγγραφό της, η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει προς το ΚΕΑΟ ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των παραγγελιών κατάσχεσης, γιατί διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός τους, δεν εκτελέστηκε.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι όλες οι εκκρεμότητες με τις κατασχέσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα και να έχει δοθεί σχετική αναφορά στο κέντρο από τους δικαστικούς επιμελητές. Μάλιστα, δίδεται παραγγελία από τη στιγμή που θα εκδίδεται μια καινούργια εντολή κατάσχεσης, να εκτελείται το αργότερο μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Συγκεκριμένα, από την κεντρική παρακολούθηση της πορείας των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά των οφειλετών του ΚΕΑΟ, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν το διάστημα από 26/11/2013 έως 31/01/2014.
Στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ φαίνεται ότι οι παραγγελίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί και απλώς υπάρχει η ένδειξη «δεν έχει παραδοθεί» ή «έχει παραδοθεί». Σύμφωνα με το ΙΚΑ που «καίγεται» για έσοδα, οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται το αργότερο εντός διμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από τους δικαστικούς επιμελητές.
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν τηρούν τις προθεσμίες. Μάλιστα η διοίκηση του ΙΚΑ θέλει έως 31 Μαρτίου να υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα ενημέρωση, αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία εκτέλεσης των κατασχέσεων.
Στο μεταξύ, μόλις χθες από το ΚΕΑΟ έγινε γνωστό ότι υλοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή πιστοποίησης οφειλετών, με την οποία μπορούν οφειλέτες να ελέγχουν για το ύψος της οφειλής τους και για το που βρίσκεται η διαδικασία κατάσχεσης. Σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μιας και το ΚΕΑΟ δεν έχει λάβει ακόμα τη λίστα των οφειλετών από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου