Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Χοντρολιές.. ξυδάτες.



του Στέφανου Κυπριώτη
Επειδή ξέρω από ελιές-παρότι δεν είμαι από την Καλαμάτα-θα σας δώσω μια πολύ ωραία συνταγή. 
Μαζεύουμε καλές μεγάλες ελιές (από 58 και πάνω, όχι λιγότερες). Κάνουμε δύο χαρακιές σε σχήμα σταυρού (για άφεση αμαρτιών) σε κάθε ελιά, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι το κουκούτσι(δηλ.δεν το ψάχνουμε και πολύ).
Τις βάζουμε σε λεκάνη με αρκετό νερό(οπωσδήποτε ποταμίσιο) που το αλλάζουμε κάθε μέρα(αλλοιώς θα πάρουν δυσάρεστη οσμή και δεν το θέλουμε αυτό) για 15-20 μέρες (βλέποντας ειδήσεις στα κανάλια) ώσπου να γλυκάνουν (να ανεβεί και σε μας το σάκχαρο και να πάθουμε κώμα ή αμνησία). Στραγγίζουμε τις ελιές και τις βάζουμε στην άλμη να σκεπάζονται για 24 ώρες (περιμένοντας την καινούρια δημοσκόπηση).
Τις βγάζουμε μετά και τις βάζουμε μέσα σε πήλινο ή γυάλινο δοχείο με ξύδι (γιατί η δημοσκόπηση θα είναι σικέ) να σκεπάζονται για 20 ώρες περίπου (στο μεταξύ βλέπουμε κανένα τούρκικο σήριαλ). Χύνουμε μετά το ξύδι (ξερνώντας το) και γεμίζουμε το δοχείο με λάδι (οπωσδήποτε από το καντήλι) να σκεπάζει (κουκουλώσει) τις ελιές. Προσθέτουμε και λίγα δαφνόφυλλα (γιατί χρειαζόμαστε νέους ήρωες, οι παλιοί δεν μας κάνουν πια) και θα είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν (τον Μάιο).

αλιεύθηκε από το facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου