Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Απελευθερώνουν προεκλογικά απολύσεις και ρουσφετολογικές προσλήψεις



"Οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα εξαιρούνται από την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών"

του Νίκου Μορφονιού
Μέγα σκάνδαλο συνιστά η ενέργεια της κυβέρνησης να κόψει και να ράψει στα μέτρα της το θεσμικό πλαίσιο απαγόρευσης των υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο στο Δημόσιο, επιτρέποντας, απ' τη μια, για τις επικείμενες εκλογές τις ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού, την ίδια στιγμή που απελευθερώνει τις απολύσεις και την ένταξη στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Προκειμένου να υλοποιήσει απρόσκοπτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο ν/σ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το Πυροσβεστικό Σώμα, με την οποία οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα εξαιρούνται από την υφιστάμενη απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο.
Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε διότι οι απολύσεις των διαθέσιμων σχολικών φυλάκων και των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, καθώς το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους λήγει στις 22 Μαρτίου, 4 μέρες δηλαδή μετά την έναρξη της απαγόρευσης, την οποία ορίζει ο νόμος 3870 του 2010, για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων.
Επιπρόσθετα, προκειμένου να μην προκύψει κανένα εμπόδιο και με την ένταξη 4.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000, η κυβέρνηση, με ρύθμιση που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο "Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών", μειώνει στον έναν μήνα την παραπάνω δίμηνη απαγόρευση μεταβολών εν όψει εκλογών. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 80, οι διατάξεις της απαγόρευσης πλέον "ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων".
Η πλέον σκανδαλώδης, όμως, πρόβλεψη βρίσκεται στη συνέχεια του ίδιου άρθρου, το οποίο ορίζει ότι η απαγόρευση αυτή του ενός μήνα δεν θα ισχύσει, εν τούτοις, για τις επικείμενες εκλογές, επιτρέποντας χωρίς κανένα περιορισμό την πρόσληψη προσωπικού, επιτρέποντας δηλαδή κοινώς τις ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις "ημετέρων". Όπως αναφέρει η ρύθμιση, "κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών"! Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως το σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών πέρασε σχεδόν στα "μουλωχτά", καθώς είχε διάρκεια διαβούλευσης μόλις 4 ημερών και μάλιστα εντός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας (!), με αποτέλεσμα τα σχόλια να είναι ελάχιστα...
Στο μέτωπο των επαφών με την τρόικα, ανοιχτό θέμα παραμένει η ένταξη μέχρι τα τέλη Μαρτίου 4.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, με "προϋπολογισμένη" δεξαμενή τούς ΟΤΑ, με τη λεγόμενη "ενδοδημοτική κινητικότητα", η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που το ΥΔΜΗΔ δείχνει με το δάκτυλο το υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση των 25.000 διαθεσιμοτήτων.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου