Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Συνελήφθησαν πρώην αιρετοί για χρέη εταιρείας της Νομαρχίας Κέρκυρας


police shadows corfupress

- Για μη καταβολή ΦΠΑ συνελήφθησαν, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος και 2 πρώην μέλη του δ.σ. της εταιρείας Οδικής Ασφάλειας της Νομαρχίας Κέρκυρας. 
- Ερωτηματικά για τη στάση της ΠΙΝ. 
- Όλο το ιστορικό.

Οι 3 πρώην αιρετοί έχουν συλληφθεί από το Σάββατο 8 Μαρτίου και αναμένεται να οδηγηθούν για να απολογηθούν στη δικαιοσύνη τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, για μη καταβολή ΦΠΑ, γεγονός που θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με αυστηρές ποινές φυλάκισης σύμφωνα με τον νόμο 3842/2010.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οφειλόμενο ποσό που καλείται να πληρώσει ο διαχειριστής της πρώην εταιρείας της Νομαρχίας ή του διάδοχου σχήματος αγγίζει τις 200.000 ευρώ! Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά για την υπόθεση.
Ήταν στραβό το κλήμα...
Τα προβλήματα στην πρώην εταιρεία Οδικής Ασφάλειας της Νομαρχίας Κέρκυρας ήταν μεγάλα, παρά τις τυμπανοκρουσίες για την προσφορά αυτής σε επισκευαστικές, κυρίως, εργασίες του οδικού δικτύου του Νομού.
Και η πορεία της τα περιέχει όλα: παραίτηση (Μάιος του 2010) του τότε προέδρου της μέσω επιστολής στον πρώην Νομάρχη Στ. Πουλημένο, διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για διαχρονική "απραξία, αδράνεια και πλήρη υποβάθμιση", αιτήματα για ενημέρωση της δράσης και των οικονομικών πεπραγμένων, επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην ΟΑΝΑΚ μέχρι και ενέργειες από το Εργατικό Κέντρο για την απόδοση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παρέμεναν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2010, έχοντας οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση.
Εκείνο περίπου το διάστημα (4ος ή 5ος του 2010) οι εξηγήσεις που είχαν δοθεί για την αδυναμία της ΟΑΝΑΚ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, έκαναν λόγο για μη καταβολή ποσού 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ποσό οφειλόμενο από το 2009, στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης που είχε συνάψει η Νομαρχία, ο οργανισμός της ΟΑΝΑΚ και η Περιφέρεια.
Τι είχε δηλώσει ο πρώην Νομάρχης
Οι εκλογές του 2010 έφεραν στη θέση της αιρετής Νομαρχίας την αιρετή Περιφέρεια και ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του (27/12/2010) διαβεβαίωνε ότι: "...Μικρής σχετικά κλίμακας εκκρεμότητες θα υπάρξουν στην Επιχείρηση Οδικής Ασφάλειας (ΟΑΝΑΚ), όπου όμως οι υποχρεώσεις είναι λιγότερες από τα απλήρωτα της προγραμματικής του 2010 (από Νομαρχία και Περιφέρεια)... Με τον «Καλλικράτη» η ΟΑΝΑΚ και το ΕΚΕΚ – ΤΑΚ μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης και απορρόφησης του προσωπικού τους (14 άτομα) στην Περιφέρεια Ι.Ν. ενώ πιθανότατα η Αναπτυξιακή θα συγχωνευτεί σε μία επιχείρηση περιφερειακού επιπέδου".
Παρότι δεν λες και μικρή την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ 200.000 ευρώ, αν ο πρώην Νομάρχης έχει δίκιο (που μάλλον έχει) γιατί δεν αποδόθηκαν τα οφειλόμενα από την προγραμματική από το διάδοχο σχήμα (ΠΙΝ), μ' αποτέλεσμα να συλληφθούν άνθρωποι που δεν φταίνε;
Ξεκίνησαν νωρίς, αλλά...
Τη θέση της Νομαρχίας παίρνει η αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποφασίζει, αρκούντως νωρίς, τον Φεβρουάριο του 2011, να διαλύσει και να θέσει σε εκκαθάριση την ΟΑΝΑΚ και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου να μετατεθούν σε προσωποπαγείς θέσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι υπόλοιποι, θα επιχειρηθεί να συνεχίσουν την εργασία τους επίσης στην Περιφέρεια μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Στις 19/3/2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφασίζει τη μεταφορά προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης με την επωνυμία Οδική Ασφάλεια Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας με διακριτικό τίτλο (ΟΑΝΑΚ) στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σύσταση αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 199 Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 790, 9 Μαΐου 2011).
Συνέχισαν αργά, βασανιστικά αργά...
Θα χρειαστεί να περάσουν 8 μήνες(21/12/2011) και στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας λαμβάνουν ομόφωνα την απόφαση (552-23/2011) να εγκρίνουν δαπάνη για αμοιβή ορκωτού λογιστή για λύση και εκκαθάριση της ΟΑΝΑΚ. Μάλιστα στην εν λόγω απόφαση ορίζουν ως ελεγκτή τον "ορκωτό λογιστή ελεγκτή κ. Γκιπάλη Επαμεινώνδα ως τακτικό και τον κ.
Γκιπάλη Γεώργιο ως αναπληρωτή από τη συνεργαζόμενη εταιρεία ορκωτών λογιστών
προκειμένου να διαπιστώσουν την:
Α) ύπαρξη και την τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων και στοιχείων από τον Κ.Β.Σ. και
λοιπών εγγράφων καθώς και τη νομιμότητα αυτών. Κόστος 1000 € + ΦΠΑ 23%.
Β) εφόσον ολοκληρωθεί η ανωτέρω εντολή να διαπιστωθεί η περιουσιακή κατάσταση της
εταιρείας ΟΑΝΑΚ την 31-12-2010.
Γ) να διαπιστωθούν διαχειριστικές ενέργειες που επηρεάζουν την περιουσιακή κατάσταση
της εταιρείας από την 1-1-2011 μέχρι και σήμερα".
Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου τονίζει στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ότι "η μη διενέργεια εκκαθάρισης θα έχει ως συνέπεια την παράταση μιας διαρκούς εκκρεμότητας και την έκθεση πρώην αιρετών στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κίνδυνος που δεν τους αναλογεί και δεν τους πρέπει".
Και μετά από 2 χρόνια
Θα χρειαστεί να περάσουν άλλα δύο χρόνια(!) για να εισηχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου (1/11/2013) η "ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης της ΟΑΝΑΚ. Εκεί προέκυψε, όπως δηλώνει σε ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ηλίας Μπεριάτος, ότι "υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την εκκαθάριση και τον διαχειριστικό έλεγχο της επιχείρησης ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΟΑΝΑΚ).
Έτσι το Π.Σ. αποφάσισε την σε βάθος διεξαγωγή ειδικού διαχειριστικού ελέγχου στην παραπάνω επιχείρηση, ως προϋπόθεση για την πλήρη εκκαθάρισή της καθώς σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.4071/2012 η Περιφέρεια αναλαμβάνει να καταβάλει τις οφειλές της ΟΑΝΑΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχθηκε να υπάρξει νομική συνδρομή, στους πρώην Προέδρους και μέλη του Δ.Σ. της ΟΑΝΑΚ, για οποιαδήποτε ευθύνη τους καταλογιστεί καθώς και να απαιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων".
Στο δια ταύτα
Έχουμε φτάσει στον Μάρτιο του 2014 και οι 3 (και όσοι ακόμη αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια της ΟΑΝΑΚ) μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί με ποιο τρόπο η ΠΙΝ τους προστάτευσε από "κίνδυνους που δεν τους αναλογούν και δεν τους πρέπουν" (όπως είχε δηλώσει ο κ. Σπύρου), ενώ απορία παραμένει αν έγινε η οποιαδήποτε προσφυγή προς το Υπουργείο Οικονομικών για να σταματήσει η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Και καθώς βρίσκονται περιορισμένοι στην Αστυνομική Δ/νση για δύο ημέρες προφανώς και έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την νομική συνδρομή που αποφάσισε το Περιφερειακό να τους παρέχει, έως ότου η ΠΙΝ αποφασίσει πότε θα καταβάλει τις οφειλές της ΟΑΝΑΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο, όπως υποχρεούται εκ του νόμου να πράξει.
Άλλωστε στην ΠΙΝ αναγνωρίζουν την ευθύνη τους. Απομένει να την αναλάβουν γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι..

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου