Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Eυρωβαρόμετρο: Σαρώνει η «μαύρη» εργασία στην Ελλάδα




- Ένας στους δύο Έλληνες(54%) γνωρίζει ανθρώπους που εργάζονται αδήλωτοι 
- Αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η «μαύρη» εργασία στη χώρα μας από το 2007

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες:
Θεαματική αύξηση έχει εμφανίσει στην Ελλάδα η αδήλωτη εργασία που μεταβάλει τους εργαζόμενους σε δούλους της εργοδοσίας στερώντας τους, μαζί και τα κάποια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου. Ένας στους δύο Έλληνες(54%) γνωρίζει ανθρώπους που εργάζονται αδήλωτοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Ε. Ένωσης είναι 32%.
Αν συγκρίνουμε τα ευρήματα της προηγούμενης, προ 7ετίας(2007), έρευνας καταγραφής τη αδήλωτης εργασίας,το ποσοστό της αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στην Κοινότητα μειώθηκε, κατά μέσον όρο, κατά 6 μονάδες.
Τρεις στους δέκα Έλληνες (30%) αγόρασαν τους τελευταίους 12 μήνες προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονταν από αδήλωτη εργασία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης ήταν 11%.
 Στους κλάδους που ευδοκιμεί η μαύρη εργασία η σειρά των απαντήσεων που έδωσαν οι Έλληνες ήταν:
- επισκευές και ανακαινίσεις σπιτιών(25%),
- πώληση τροφίμων, ++άλλες υπηρεσίες(22%),
- υπηρεσίες υγείας(όχι αποδείξεις, φακελάκι κ.λ.π. 16%),
- επισκευές αυτοκινήτων(13%). Τονίζεται ότι στον τομέα τη υγείας το ποσοστό στην Ελλάδα ήταν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Κοινότητας.
Το 7% των Ελλήνων(3% στην Ε. Ένωση) απάντησε ότι ένα τμήμα του μισθού του είναι αδήλωτο ενώ το 30% των εργαζομένων παραδέχθηκε ότι το αδήλωτο τμήμα του μισθού του αντιπροσώπευε  το 30%.
Το 25% των ερωτηθέντων Ελλήνων δαπάνησε τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι και 200 ευρώ  για αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούσαν προϊόν αδήλωτης εργασίας, το 17% δαπάνησε από 200 έως και 500 ευρώ και το 19% δαπάνησε περισσότερα από 500 ευρώ.
Για τους λόγους άνθισης της αδήλωτης εργασίας το 44% των Ελλήνων τη δικαιολόγησε από την έλλειψη επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, το 33% την απέδωσε στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το 19% στο χαμηλό κόστος προϊόντων και υπηρεσιών και το 15% επικαλέσθηκε την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.
Το 15% των ερωτηθέντων Ελλήνων δικαιολόγησε την αδήλωτη εργασία με τον ισχυρισμό ότι το κράτος δεν του προσφέρει τίποτε, συνεπώς δεν έχει κανένα λόγο να πληρώνει για φόρους και εργατικές εισφορές. Πρόκειται για ένα ποσοστό διπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου.
Από το ίδιο ευρωβαρόμετρο για το σύνολο της Ένωσης προκύπτουν οι παρακάτω γενικές διαπιστώσεις:
- το 11% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι το προηγούμενο έτος, αγόρασε αγαθά και υπηρεσίες που ήσαν προϊόντα αδήλωτης εργασίας ενώ το 4% παραδέχεται ότι έχει ασκήσει αδήλωτη αμοιβόμενη δραστηριότητα,
- το 60%   δηλώνει ότι οι χαμηλότερες  τιμές είναι ο κύριος λόγος για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που είναι προϊόντα αδήλωτης εργασίας,
- ως κύριους λόγους για την άσκηση αδήλωτης εργασίας το 50% αναφέρεται στα οφέλη που αποκομίζουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, το 21% περιγράφει τη δυσκολία  να βρει μια κανονική(δηλωμένη) θέση εργασίας, το 16% υποστηρίζει ότι οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και το 15% ότι, πλην της αδήλωτης εργασίας, δεν έχει άλλους πόρους εισοδήματος.
Σε σύγκριση προς την  προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2007) η παροχή αδήλωτης εργασίας παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στις περισσότερες χώρες-μέλη αλλά εμφανίζει θεαματική αύξηση στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η Κομισιόν και οι κοινοτικές χώρες έχουν σαν αποτέλεσμα την άνθιση της αδήλωτης εργασίας για την οποία η Επιτροπή προσπαθεί, πάντα με την γνωστή της  καθυστέρηση, να επινοήσει διάφορα  γιατροσόφια για να την μειώσει. Το μόνο που κατάφερε να πει ο αρμόδιος για την απασχόληση επίτροπος Λασλο Άντορ είναι ότι η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζόμενους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και μειώνει τις αποδοχές τους, αλλά στερεί από τα κράτη-μέλη έσοδα(φόροι) και υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Μάλιστα, τόσο μεγάλη η ευρηματικότητα και η ευφυία του επιτρόπου και ,μαζί του, των άλλων μελών της Κομισιόν.

http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου