Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Αδ. Γεωργιάδης: Σε 6 μήνες το χαράτσι των 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ



Σε έξι μήνες μεταθέτει τώρα, μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης την έναρξη της είσπραξης του νέου χαρατσιού των 5 ευρώ στην υγεία για τις επισκέψεις στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), ενώ δεν αποκλείει να μην εφαρμοστεί και καθόλου. Ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ υποστηρίζει ότι δεν αφορά στη συνταγογράφηση.
Έχοντας την εμπειρία της κατάργησης του 25ευρου στα νοσοκομεία, ο Αδ. Γεωργιάδης επέλεξε να φυλάξει αυτή τη φορά τα νώτα του, δηλώνοντας χθες ότι το χαράτσι μπορεί τελικά να μην προχωρήσει αφού "όλα είναι πιθανά στον τόπο αυτό". "Να δούμε πρώτα πώς θα ρυθμίσουμε το σύστημα και μετά έχουμε χρόνο... Πάντως μοντέλο χωρίς εισιτήριο δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο" είπε.
Την ίδια ώρα, προβάλλεται ότι για να ξεκινήσει το "εισιτήριο" των 5 ευρώ θα πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί ο απαραίτητος εισπρακτικός μηχανισμός. Ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 5ευρω δεν επηρεάζει τη συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές δωρεάν είτε από τους 2.500 συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε από τους 2.500 οικογενειακούς ιατρούς.
Οι ανακοινώσεις Γεωργιάδη για το νέο χαράτσι στην υγεία προκάλεσαν αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με το ΠΑΣΟΚ και θύελλα αντιδράσεων. Για βιαστική ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, χωρίς την προηγούμενη ενδοκυβερνητική συνεννόηση, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Αποκρούοντας δε τα όσα υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί επί Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ισχύων νόμος δεν αναφέρεται στη συνταγογράφηση και καλύπτει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα οργανωμένα ΚΥ του ΕΣΥ, όπου παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
"Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του ΠΑΣΟΚ γίνεται πάνω στα ερείπια της δημόσιας Υγείας και είναι άλλος ένας ανέξοδος επικοινωνιακός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία έχουν κατεδαφίσει τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για να υπηρετήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις" υπογράμμισε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρέμβαση Σαμαρά για να μην επιβληθούν νέες επιβαρύνσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος. Την επιβολή του νέου χαρατσιού καταδίκασε το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου