Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΚ προς Δημοτικό Συμβούλιο: Καλύψτε μας εσείς πολιτικά στο Δικαστήριο


DEYAK-APERGIA

Στις 8 Απριλίου θα γίνει, μετά την αναβολή που ζήτησαν και πήραν, η προσφυγή των εργαζομένων συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ οι οποίοι ζητούν να χαρακτηριστούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου.
Συμφωνία με το Δ.Σ. στη βάση της πρότασης των νομικών συμβούλων των εργαζομένων δεν υπήρξε προχθές, καθώς οι δικηγόροι της ΔΕΥΑΚ δεν συμφώνησαν με τη δυνατότητα συμβιβασμού στο Δικαστήριο ότι οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου, καθώς θεωρήθηκε ότι σε τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες τα ίδια τα μέλη της διοίκησης επειδή παραβιάζουν το νόμο σχετικά με το χαρακτηρισμό των συμβάσεων αυτών εκτός της ισχύουσας νομοθεσίας.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της πλευράς των 24 συμβασιούχων της επιχείρησης υποστήριξαν ότι η πρόταση που υποβάλλουν για δικαστικό συμβιβασμό, είναι απολύτως νόμιμη και δεν ενέχει οποιοδήποτε κίνδυνο κυρώσεων για τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.
Χαλικιόπουλος: Οι περισσότεροι δικηγόροι συμφωνούν με την πρότασή μας
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Χαλικιόπουλος, εργαζόμενος και ο ίδιος στη ΔΕΥΑΚ, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι όχι μόνο οι δικηγόροι των εργαζομένων αλλά και πολλοί άλλοι δικηγόρου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αν κάνουν αποδεκτή την πρότασή τους: «Πρέπει να χρησιμοποιεί, κατά τη γνώμη μου, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ όλα τα όπλα που διαθέτει ώστε να μην είναι ανυπότακτο στις εντολές της τρόικας και του Σαμαρά μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Σας λέω με πλήρη συναίσθηση αυτών που λέω ότι έχω μιλήσει τουλάχιστον με 15 δικηγόρους η συντριπτική πλειονότητα αυτήν μου είπε ότι μπορεί να γίνει από τη ΔΕΥΑΚ η αποδοχή της αγωγής των εργαζόμενων. Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά ρωτάω νομικούς και όταν πληθώρα νομικών μας λέει ότι δεν συντρέχει λόγος να διωχθούν για αυτό που θα συμφωνούσαν, εγώ τι να πω;»
Υπέρ της πρότασης των εργαζομένων ο Γ. Ρίγγας: «Η πολιτική έχει ρίσκο»!
Μάλιστα, με την άποψη αυτή τάχθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας Γιάννης Ρίγγας, ο οποίος –σε αντίθεση με τη θέση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ- δήλωσε χθες στο Ράδιο Επτάνησα: «Στις σημερινές συνθήκες που διάγουμε, το τι είναι νόμιμο και το τι όχι, παίζεται. Αυτό που δεν παίζεται, είναι το ηθικό. Αν πρέπει να πάω φυλακή –γιατί η πολιτική έχει κάποιο ρίσκο, ιδίως στις μέρες μας- επειδή απέτρεψα την απόλυση εργαζομένων ή επειδή προάσπισα τη δημόσια υγεία, να πάω 100 φορές. Ατιμωτικό θα ήταν να πάει κανείς κατηγορούμενος επειδή καταχράστηκε κάποια χρήματα. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν υπάρχουν νομικές απόψεις. Ποιες νομικές φόρμουλες να βρεις όταν νομοθετούν στα όρια της θεσμικής προβολής;»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την ολιγοήμερη αναβολή από το Δικαστήριο προκειμένου, στο ενδιάμεσο, να καλέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση να τους στηρίξει. Μάλιστα, ζήτησαν από τον κ. Ρίγγα να φέρει τις επόμενες ημέρες το θέμα σε συνεδρίαση, ώστε να ληφθεί απόφαση δικαστικής συνδρομής με την κάλυψη πλέον σύσσωμου του Δήμου της Κέρκυρας στην επικείμενη δίκη.
Ο κ. Χαλικιόπουλος τόνισε ότι από την επιχείρηση αλλά και με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ζητάνε το αυτονόητο, ότι εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου: «Είναι εργαζόμενοι από το 2004 οι περισσότεροι, έχουν συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια ανελλιπούς εργασίας και έχουν ανανεούμενες συμβάσεις, καθώς οι αποφάσεις των Δ.Σ. μπορούν να θεωρηθούν συμβάσεις. Προσελήφθησαν από τη δημοτική αρχή του 2002-2006, πέρασαν από τη δημοτική αρχή Μικάλεφ, έχουν περάσει από τρεις δήμαρχους και 4 προέδρους διοικητικού συμβουλίου».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι και η ΔΕΥΑΚ έχει δηλώσει εγγράφως στο Δικαστήριο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απαραίτητοι και πως αν απολυθούν δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου