Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Guardian: Η Λαγκαρντ των 500 χιλ. $ δεν αντιλαμβάνεται την ελληνική τραγωδία


Guardian: Η Λαγκαρντ των 500 χιλ. $ δεν αντιλαμβάνεται την ελληνική τραγωδία

Με ένα ασυνήθιστα σκληρό άρθρο ο Guardian επιτίθεται στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόσο για την παραδοχή της πως το Ταμείο έχει κάνει λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για την δήλωσή της πως η χώρα έχει πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά το 1943.
Την περασμένη Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού ABC παραδέχθηκε ότι η Τρόικα έχει σημειώσει αστοχίες και λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Εκτός από την παραδοχή πως έχει γίνει λάθος προσέγγιση η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου επισήμανε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δίνονταν για την ελληνική οικονομία τα οποία «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Εκτίμησε ακόμη ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα και έγιναν μεγάλες θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων, αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα.
«Ολοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943» τόνισε με νόημα η κυρία Λαγκάρντ προκαλώντας, ωστόσο, πολλά ερωτήματα και αντιδράσεις με τη δήλωσή της αυτή.
Ο αρθρογράφος του Guardian, Αλεξ Ανδρέου, ασκεί σκληρή κριτική στην επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα η οποία έχει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολάρια το χρόνο, μετακινείται με λιμουζίνες και μένει σε πεντάστερα ξενοδοχεία.
«Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Πιθανώς είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που βλέπω εγώ όταν την επισκέπτομαι. Για κάποιον που εισπράττει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων, που σίγουρα ταξιδεύει πρώτη θέση και κινείται με λιμουζίνα από πεντάστερα ξενοδοχεία σε καθαρά και με λευκά μάρμαρα, κτίρια συσκέψεων, η πραγματικότητα είναι εύκολο να του διαφύγει», γράφει.
«Ή υπάρχει μια άλλη πρώτης τάξης πραγματικότητα, μια πεντάστερη βερσιόν των γεγονότων. Ένας τέτοιος επισκέπτης δύσκολα θα δει μαυροντυμένες γυναίκες, που εμφανίζονται, σαν χορός σε αρχαία τραγωδία, μόλις κλείνουν τα σούπερ μάρκετ για να ψάξουν στα σκουπίδια τους. Ή τους εκατοντάδες που κάνουν καθημερινά ουρά για υγειονομική φροντίδα στους γιατρούς του κόσμου. Ή ναρκομανείς να κάνουν χρήση στο δρόμο ή οικογένειες να πεθαίνουν στα διαμερίσματά τους γιατί έβαλαν στα μαγγάλια να κάψουν στα σκουπίδια τους για να ζεσταθούν.
Στη Μύκονο (σ.σ. τόπος καταγωγής του αρθρογράφου) δυο άνθρωποι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων».
«Η κρίση έχει ως αποτέλεσμα 800.000 άνθρωποι να μην έχουν υγειονομική κάλυψη, να υπάρχει αύξηση του HIV, των αυτοκτονιών, της παιδικής θνησιμότητας, να αυξάνονται οι θάνατοι από την ασιτία και την κακή διατροφή» προσθέτει ο αρθρογράφος παραπέμποντας σε πρόσφατο δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet .
Σημειώνει, ακόμη, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα λογιστικών πράξεων, ενώ το 1943, στο οποίο αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ελλάδα είχε κατοχή από τη Ναζιστική Γερμανία και εκείνη την περίοδο θρηνούσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της σε θύματα. Ο μεγάλος λιμός είχε οδηγήσει σε 300.000 νεκρούς το χειμώνα του 1942.
«Αυτά τα σχόλια είναι αποτέλεσμα τεράστιας απερισκεψίας ή υποκρύπτουν ένα βαθύτερο, άσχημο, μήνυμα ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα όταν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή; Ένα είναι σίγουρο: ότι τραγικά παίζουν το παιχνίδι φασιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή. Κάθε φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίσει να μιλήσει για την Ελλάδα, οι νεοναζί πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: ertopen-newsit.gr- 4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου