Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Success Story, Πλεόνασμα και άλλα…


gb
του Γιώργου Μπαλάφα
Στις 90 ημέρες που απομένουν μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση των κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλου θα μας “βομβαρδίσει” με τους αριθμούς που ευημερούν.
Κάθε δεύτερη κουβέντα τους θα αφορά το πλεόνασμα, σε κάθε ανακοίνωση τους θα υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της και ασφαλώς όσο πλησιάζει ο καιρός θα εμφανιστούν και σκληροί διαπραγματευτές για τη νέα “βοήθεια” που συζητούν λέγοντας πως “εμείς κάναμε οτι είχαμε συμφωνήσει ας βοηθήσουν και οι δανειστές.” Βέβαια αυτοί μεταφέρουν την οποιαδήποτε κουβέντα συνεχώς.
Τι έχουν όμως συμφωνήσει και αν όντως ευημερούν οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι;
Η ύφεση  ανέρχεται για το 2013 στο 3,7%  και όχι στο 4%. Μετά απο 6 χρόνια ύφεσης θριαμβολογούν όχι επειδή δεν έχουμε ύφεση αλλά επειδή είναι μικρότερη απο αυτή που υπολόγιζαν. Και το κατάφεραν αυτό  αυξαξάνοντας τους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ μειώθηκαν οι φόροι στις off shore εταιρείες. Τα καταστήματα συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο και τα “κόκκινα” δάνεια έχουν φτάσει το 35%.
Αναφέρονται στην ανάπτυξη και εννοούν την αύξηση των διοδίων κατα 60% για να εξασφαλισθούν οι μεγαλοεργολάβοι, και τη “δωρεά” των συχνοτήτων στους καναλάρχες. Τις πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας και των μετοχών που έχει παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο και ξεχνούν πως εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να δίνουν τις επιδοτήσεις απο τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε πολλούς δικαιούχους.
Εμφανίζουν πλεόνασμα που καθημερινά αυξάνεται (σε 1,5 δισ.ευρώ το εμφάνισαν τελευταία) όμως ξεχνούν το πλεόνασμα που έχουν δημιουργήσει  στην ανεργία. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι φθάνουν στο 1,5 εκατομμύριο ενώ υπάρχουν και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες ή μη καταγεγραμμένοι άνεργοι. Αδιαφορούν για τη φτώχια στην οποία έχουν βυθίσει τον ελληνικό λαό, για τα παιδιά που υποσιτίζονται. Εμφανίζουν πλεόνασμα καταστρέφοντας την υγεία και την παιδεία.
Αλήθεια πιστεύει κανένας απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως το χρέος της χώρας θα φτάσει το 2020 στο 120% που έχουν συμφωνήσει, όταν απο τη στιγμή που ασκείται αυτή η πολιτική συνεχώς αυξάνεται και σήμερα είναι 320 δισ.ευρώ; Πόσο πρέπει να μειώσουν ακόμα το εισόδημα των πολιτών για να το καταφέρουν όταν σήμερα έχει μειωθεί κατά 35%; Πόσοι ακόμα να μείνουν άνεργοι; Πόσοι νέοι ακόμα να μεταναστεύσουν;
Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει λύση όταν η κατ’ ευφημισμόν λύση τους έχει καταστρέψει την κοινωνία, την παραγωγική βάση, τις ζωές του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, γιατί υπάρχουν και εκείνοι που έχουν επωφεληθεί. Επιλέγουν απέναντι στις προτάσεις για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, για μια μη δανειακή αναπτυξιακή χρηματοδότηση και για αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης να απαντούν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως οι δανειστές δε θα δεχτούν τίποτα άλλο πέρα από την υποταγή.
Η λύση είναι σίγουρο πως θα δοθεί χωρίς αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ, με μια άλλη διακυβερνηση, με την άμεση διακοπή των μέτρων λιτότητας, με τον λαό να παλεύει για την αξιοπρέπεια του, με τους δημοκρατικούς θεσμούς να αποκαθίστανται. Και το πρώτο βήμα θα είναι οι  αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές του Μαϊου.

Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

ecoleft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου