Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δήμος Κέρκυρας: Έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ


siskepsi proedron

-Τέτοια ομοθυμία σπανίως συναντά κανείς. 
-Δήμαρχος και επικεφαλής παρατάξεων αποφάσισαν κινητοποιήσεις ως μέσο πίεσης για το χαράτσι της ΔΕΗ. 
-Συζήτησαν με τους προέδρους των χωριών. 
-Η τελική απόφαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύσκεψη ενημέρωσης με τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Κέρκυρας είχε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, με θέμα τις ενέργειες που προγραμματίζονται για την λανθασμένη επιβολή του Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην Κέρκυρα.
Σπ. Μωραΐτης: Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη
Εισηγητικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Μωραΐτης υπενθύμισε ότι ο Δήμος Κέρκυρας έχει προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα στο Υπουργείο Οικονομικών και στη ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που έχει συντελεστεί στον υπολογισμό του ΕΕΤΑ, αλλά έως και σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να κάνει οποιαδήποτε ρύθμιση για τη διόρθωση του λάθους. «Έχουμε αποστείλει διορθωτικούς πίνακες αμέσως μόλις προέκυψε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι ακόμη και αν υπάρχουν λάθη ευθύνη τρίτων, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παρέμβει για τη διόρθωσή τους. Φτάσαμε μέχρι τη γνωστοποίηση του θέματος στον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του. Ζητάμε το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς δεν προχωρούν σε διορθωτικές ενέργειες, γι' αυτό και θα πρέπει όλοι μαζί, ομόφωνα, να προβούμε σε νομικές ενέργειες καθώς και σε δυναμικές κινήσεις διαμαρτυρίας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ζητώντας από τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων να συνυπογράψουν την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί για το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αντιληφθεί η κυβέρνηση τη συνολική διαμαρτυρία των Κερκυραίων πολιτών.
Τι θα κάνουν οι Πρόεδροι
Οι Πρόεδροι καλούνται να υπογράψουν δήλωση συμμετοχής τους στη διαδικασία που θα επιλεγεί νομικά για την επιστροφή του χαρατσιού που έχει εισπραχθεί από τη ΔΕΗ ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να λάβει απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις του Δήμου Κέρκυρας, αρχής γενομένης από την συμβολική κατάληψη υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Αυλωνίτης, Χαραλάμπους και Ραιδεστινός καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κέρκυρας.
Αλ. Αυλωνίτης: Έγιναν λάθη, αλλά πρέπει να δράσουμε ενωμένοι
Στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέκος Αυλωνίτης ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες πίεσης προκειμένου να γίνει νομοθετική παρέμβαση διόρθωσης της αδικίας που έχει συντελεστεί. Προϋπόθεση σε όποια κίνησή μας, είναι να είμαστε ενωμένοι, τόνισε ο κ. Αυλωνίτης, ενημερώνοντας ότι επίκειται συνολική ρύθμιση για το θέμα για όλη την Ελλάδα, καθώς έχει παρατηρηθεί πληθώρα προβλημάτων. Τέλος ο κ. Αυλωνίτης ζήτησε να φτιαχτεί ένα κείμενο με ουσιαστικά και νομικά επιχειρήματα του Δήμου Κέρκυρας και να προγραμματιστεί επίσκεψη στον Γ.Γ. Εσόδων ή τον αρμόδιο Υφυπουργό του Δημάρχου Κέρκυρας και των επικεφαλής των παρατάξεων για την επίλυση του ζητήματος.
ΛΑΣΥ: Όχι μείωση, κατάργηση του χαρατσιού
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Βασίλης Αρμενιάκος υποστήριξε ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές και επισκέψεις στα Υπουργεία αλλά απαιτούνται δυναμικές κινητοποιήσεις. Κάθε χωριό να μαζέψει υπογραφές, να δημοσιοποιήσουμε και στον αθηναϊκό τύπο καταγγελία του Δήμου Κέρκυρας για το θέμα και να κλείσουμε την καρδιά της οικονομίας, τη ΔΟΥ Κέρκυρας, πρότεινε ο κ. Αρμενιάκος υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει συνολική συστράτευση όλων. Εμείς πάντως ζητάμε κατάργηση του χαρατσιού, όχι μείωση, κατέληξε.
Γ. Ραιδεστινός: Δημοσιοποίηση και κινητοποιήσεις
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εμπρός» Γιώργος Ραιδεστινός δήλωσε ότι έγιναν λάθη που οδήγησαν στο διπλασιασμό του χαρατσιού αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να πιέσουν για την επίλυση του προβλήματος. «Έχουμε ήδη μαζέψει υπογραφές, τις καταθέτουμε σε όποια προσπάθεια κάνει ο Δήμος Κέρκυρας. Να ζητήσουμε άμεση λύση, συμψηφισμό ή επιστροφή των χρημάτων που έχουμε καταβάλλει και να πιέσουμε πολιτικά με δημοσιοποίηση στα πανελλαδικά ΜΜΕ και μέσω κινητοποιήσεων» πρότεινε ο κ. Ραιδεστινός.
Κάλεσμα του Δημάρχου στους προέδρους για συστράτευση
Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ζήτησε από τους Προέδρους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο Κέρκυρας πρέπει να τύχει ομόφωνης στήριξης για να υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα. «Στο Υπουργείο Οικονομικών, σε Τεχνικό Τραπέζι υπό τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, έγινε κατανοητό το πρόβλημα και αναγνώρισαν ότι θα έπρεπε να δοθεί άμεση λύση. Πήραμε διαβεβαιώσεις αλλά μέχρι σήμερα η ΔΕΗ λέει ότι δεν έχει πάρει εντολή να προχωρήσει στη διόρθωση και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το θέμα και νομικά ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές αλλά και ουσιαστικά με διαμαρτυρίες. Όχι μόνο η Κέρκυρα αλλά και όλα τα Ιόνια αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, η υπομονή μας τελείωσε», κατέληξε ο Δήμαρχος Κέρκυρας.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου