Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φόροι: Η παράνοια στο έπακρο!



Του Δημήτρη Μάρδα
Έμπορος ήθελε να ανοίξει νέο υποκατάστημα, παρασυρόμενος ενδεχομένως από το success story του πρωθυπουργού μας! Προσπαθώντας να εξοικονομήσει κάποια χρήματα, αντί να αγοράσει καινούργια έπιπλα και Η/Υ, τα αγόρασε από τον εαυτό του, με δικό του τιμολόγιο αγοράς, σύμφωνα με το νόμο, σε εντελώς συμβολική τιμή.
Έτσι, λοιπόν, στη 1/12/2013 «αγόρασε» από το σπίτι του, κατά τα προβλεπόμενα, ένα μεταχειρισμένο γραφείο, τέσσερις καρέκλες, μία ραφιέρα, και έναν υπολογιστή έναντι του ποσού των 13€, που επιβαρύνεται με χαρτόσημο 2,4%, δηλαδή φόρο 0,31€. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όφειλε να αποδώσει το χαρτόσημο στη Δ.Ο.Υ, όπου ανήκει μέχρι τις 20/1/2014. Ο εν λόγω έμπορος συνεπέστατος πλήρωσε το παραπάνω ποσό, στις 18/12/2013 και κράτησε βέβαια –ευτυχώς– το αποδεικτικό πληρωμής, που παρέλαβε από το ταμείο της Δ.Ο.Υ
Στις 18/1/2014 όταν χρειάστηκε φορολογική ενημερότητα έμαθε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ότι είχε ληξιπρόθεσμη οφειλή 0,31€!. Στην ερώτηση πώς προέκυψε  η συγκεκριμένη υποχρέωση, αφού ο ίδιος την είχε πληρώσει, ο υπάλληλος επέμενε ότι παρέμενε ανεξόφλητη, σύμφωνα με τα φοβερά ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, ο έμπορος προσκόμισε το αποδεικτικό πληρωμής αντιμετωπίζοντας την ακόλουθη λακωνική ερώτηση από τον όλο έκπληξη ταμία της Δ.Ο.Υ: «Πού το βρήκατε εσείς αυτό;».
Για να μην μακρηγορούμε, κατόπιν ο ταλαίπωρος έμπορος αποτάθηκε στην προϊσταμένη Εσόδων της εφορίας – μια κυρία πράγματι εξαίρεση στον κανόνα των δημοσίων υπαλλήλων. Η προϊσταμένη θυμήθηκε ότι μια μέρα του Δεκεμβρίου είχαν πλεόνασμα ταμείου 0,31€, κάτι που δεν μπορούσαν να το δικαιολογήσουν, επειδή είχε χαθεί το αντίγραφο της βεβαίωσης πληρωμής! Αυτή ήταν ατυχώς εκτυπωμένη σε σελίδα Α4 (που χάθηκε) και όχι στα παλιά διπλότυπα κρουστικού εκτυπωτή, που εύλογα δεν χάνονται. Επειδή, λοιπόν, το ποσό ήταν πολύ μικρό, δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω παραμονές Χριστουγέννων…
Εφόσον η οφειλή δημιουργήθηκε μέσα στο 2013 επιβαρύνθηκε με τόκους 0,01€ από τις 21/1/2014.
Αναγνωρίζοντας το λάθος η προϊσταμένη, έδωσε στον φορολογούμενο από την τσέπη της(!!!) το ποσό των 0,31 €, αφού έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να το πληρώσει στις τράπεζες. Όμως οι τράπεζες δεν δέχονται πληρωμή Δημοσίου μικρότερη του 1€. Βέβαια ο ΕΛΤΑ, πιο ευέλικτος, δέχεται τέτοιες πληρωμές υπό μια προϋπόθεση όμως: Προβλέπεται χρέωση 0,80 € (!!!). Ο φορολογούμενος αρνήθηκε να πληρώσει προμήθεια 0,80€ για χρέος 0,31€, οπότε το σύστημα μπλόκαρε λόγω αδυναμίας συνεννόησης με τις τράπεζες.
Σε ερώτησή του στο Taxisnet, με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μέσω του ξεπερασμένου τηλεφώνου ή με Fax, για το πώς μπορεί να πληρώσει το ποσό αυτό, το σούπερ ηλεκτρονικό σύστημα της χώρας του έδωσε την εξής απλή απάντηση: Συνεννοήσου εσύ με τις τράπεζες που συνεργάζεται, ώστε να βρουν αυτοί τη λύση. Έως τα μέσα του Φεβρουαρίου το επίμαχο ποσό δεν είχε καταβληθεί και βεβαίως τοκιζόταν κανονικά.
Η  προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ επικοινώνησε κατ’ επανάληψη τηλεφωνικά με τον αρμόδιο προϊστάμενο του Taxis, ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει λύση για την τακτοποίηση ποσών μικρότερων του 1€.
Τελικά στα μέσα του Φλεβάρη διαγράφηκε αισίως το εν λόγω φοβερό χρέος, που σε τελική ανάλυση δεν ήταν καν χρέος του ενδιαφερομένου προς την Εφορία μιας και η συγκεκριμένη υποχρέωση είχε τακτοποιηθεί έγκαιρα.
Εάν αυτή η οφειλή είχε δημιουργηθεί μετά τη 1/1/2014, ο φορολογούμενος θα είχε επιβαρυνθεί και με αυτοτελές πρόστιμο 1.000€, αν τηρούσε απλογραφικά βιβλία (όπως στην περίπτωσή μας), ή 2.500€, αν τηρούσε διπλογραφικά βιβλία. Επιπλέον πέραν του εκτοκισμού, θα επιβαρυνόταν με προσαύξηση 10% στο δίμηνο, αν στο μεταξύ το ποσό αυτό δεν είχε εξοφληθεί.
Ερώτηση αδαούς: Πόσο δύσκολο είναι να διαγράφονται χρέη ίσα ή μικρότερα του 1 € (και γιατί όχι των 5 €;) από τα ηλεκτρονικά κετάπια της Εφορίας; Πόσο στοίχισε στο Δημόσιο όλος αυτός ο κύκλος του χαμένου χρόνου του ταμία, της προϊσταμένης, του υπαλλήλου του taxis, εκείνου της τράπεζας και του έρημου εμπόρου; Μέχρι πότε η ανούσια αυτή γραφειοκρατία θα εξακολουθεί να αλωνίζει ακάθεκτη;
Βέβαια κάποιοι, έχουν ήδη στο μυαλό τους την εύκολη απλή λύση στο εξεταζόμενο ζήτημα. Αν ο ενδιαφερόμενος λοιπόν πλήρωνε 0,80 € στα ΕΛΤΑ θα ξεμπέρδευε!. Αυτό όμως αυτό είναι μια λάθος επιλογή! Πράγματι, όσο αστείο και αν ηχεί, ο τόπος δεν πρόκειται να φτιάξει παρά μόνο αν αρχίσουμε όλοι να αντιστεκόμαστε στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όλα όσα ζούμε και μας παιδεύουν είναι απλά το προϊόν της αδιαφορίας, της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας του ωχαδελφισμού και τόσων άλλων που μας κληρονόμησε ένα ανεκδιήγητο σύστημα βαρόνων της πολιτικής, που με το μυαλό τους είναι ευφυείς, αδιάφθοροι και κυρίως αποτελεσματικοί!


*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου