Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Υγεία στο απόσπασμα



Στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ συμπυκνώνεται ο απάνθρωπος χαρακτήρα της μνημονιακής πολιτικής.
Στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ συμπυκνώνεται ο απάνθρωπος χαρακτήρα της μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το Μνημόνιο δεν είναι απλά πρόγραμμα δρακόντειων  περικοπών με στόχο τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Αποτελεί ταυτόχρονα τη διαδικασία επιβολής ενός καινούργιου μοντέλου οργάνωσης της κοινωνίας, χωρίς προστασία των πιο αδύναμων, στο πρότυπο του ανεξέλεγκτου ανθρωποφαγικού καπιταλισμού του 19ου αιώνα. Η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης εξυπηρετεί και τους δύο μνημονιακούς στόχους.
Πρώτα απ’ όλα, το κλείσιμο των πολυϊατρείων ίσως είναι το πιο χτυπητό παράδειγμα του πώς έχει επιτευχθεί το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα –αν όντως έχεις συμβεί κάτι τέτοια, και δεν αποδειχτεί στο τέλος ότι τα… «greek statistics» ζουν και βασιλεύουν. Τα ελλείμματα συρρικνώθηκαν μέσω της αφαίμαξης της κοινωνίας. Από την άγρια φορολόγηση των συνηθών υποζυγίων (μισθωτών και συνταξιούχων) έως τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι για να ευημερήσουν ορισμένοι οικονομικοί δείκτες, οι οποίοι όπως τελικά αποδεικνύεται, δεν σχετίζονται με την πραγματική κοινωνική ευημερία. Τώρα ήρθε η σειρά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να πέσει βορά στον μνημονιακό  Μολώχ. Το να πει κανείς ότι ο λαός κάλυψε τα ελλείμματα με αίμα μοιάζει όλο και λιγότερο με μεταφορικό σχήμα.
Με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας εξυπηρετείται επίσης η δεύτερη πλευρά του Μνημονίου, η επιβολή δηλαδή ενός νέου κοινωνικού μοντέλου. Πέρα από το ανήκουστο να μην υπάρχουν ουσιαστικά καθόλου πρωτοβάθμιες δομές για όσο διάστημα κρατήσει η μετάβαση (θεωρητικά 8 μήνες, στην πραγματικότητα άγνωστο πόσο) στο νέο σχήμα, η δημόσια δωρεάν Υγεία θα έχει έτσι κι αλλιώς δεχτεί βαρύτατο πλήγμα. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν την εκτίναξη των αναγκών που θα προέλθει από το κλείσιμο των πολυϊατρείων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι αναγκαστικά να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί για τη μετατροπή των πουλυϊατρείων σε Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, είναι κάτι παραπάνω από βάσιμη η υπόνοια ότι ο πραγματικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ιδιωτική Υγεία σημαίνει ότι θεραπεύεται όποιος πληρώνει, ότι δεν υπάρχει καμιά θεσμισμένη διαδικασία κοινωνικής προστασίας. Ο καθένας για τον εαυτό και οι φτωχοί στον Καιάδα· αυτή είναι η νέα κοινωνία του Μνημονίου.
Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε τις πρωτοβάθμιες δομές του ΕΟΠΥΥ όχι από κάποιο ιδεολογικό βίτσιο, αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια δωρεά Υγεία, γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου