Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια μέσα σε 5 χρόνια



Εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια μέσα στην τελευταία πενταετία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), σύμφωνα με την οποία, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηματοοικονοµικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται ενώ περίπου ένας στους δύο (45,5%) δανειολήπτες δεν πληρώνει τη δόση του. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2008 δεν εξυπηρετούταν το 5,1% των δανείων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο ρυθμός σχηματισμού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατημένος μέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σημαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσμα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευμένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συµπεριφορά.
Το εννεάμηνο  του 2013 παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης. Όπως και τα προηγούμενα έτη, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδομένου ότι συνήθως δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέμβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 31,2%.
Η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και οι εμπορικές τράπεζα αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της ανοδικής πορείας των «κόκκινων» δανείων, δημιουργώντας ειδικές διευθύνσεις και προβαίνουν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθμίσεις δανείων µε στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν τον σχηματισμό δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα επιδίωξαν να επαυξήσουν τις εξασφαλίσεις για την κάλυψη δανείων που είχαν ήδη χορηγηθεί (µε στόχο να μειώσουν τη ζημία σε περίπτωση αθέτησης και κατέστησαν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου