Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

"Χαμηλής ποιότητας" ορφανά...



Μία υπόθεση που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει δυσάρεστα την κοινή γνώμη της Κέρκυρας και σχετίζεται με την απομάκρυνση ενός ανήλικου τροφίμου από το Ορφανοτροφείο του νησιού έφτασε πρόσφατα στη Βουλή. 
Πρωταγωνιστές της θλιβερής ιστορίας, τρία μικρά αδέρφια αλβανικής καταγωγής που από τον Αύγουστο του 2012 φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο της Κέρκυρας. Ο Φραντσέσκ, ο Σεμπαστιάν και ο Αντονίν εγκαταλείφθηκαν πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο στο ίδρυμα έχοντας βιώσει ήδη από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής τους την οικογενειακή βία και την κακοποίηση.
Χωρίζουν τρια αδερφάκια που μάλιστα κινδυνεύουν με απέλαση - Απόφαση αποπομπής του μεγαλύτερου που έχει καταγγείλει ξυλοδαρμό και ρατσιστική συμπεριφορά από το προσωπικό
Υποστελεχωμένο από επιστημονικό προσωπικό το ίδρυμα
Ένα ιστορικό ίδρυμα με τεράστια κοινωνική προσφορά, που όμως πλέον υφίσταται την άγρια και ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική της απαξίωσης και υποχρηματοδότησης, έγινε το προσωρινό καταφύγιο για τα τρία αδέρφια. Ένα ορφανοτροφείο που έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια από το απαραίτητο επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό καλείται στις μέρες μας να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των ανήλικων τροφίμων του. Στην περίπτωση δε των τριών παιδιών από την Αλβανία το πρόβλημα αυτό πήρε ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις καθώς στερήθηκαν της ειδικής μέριμνας που απαιτούσε το βεβαρημένο ιστορικό τους που παλαιότερα είχε απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη της πατρίδας τους. Ειδικότερα το μεγαλύτερο από τα τρία αδέρφια, που σήμερα είναι 15 ετών, ήταν αυτό που είχε πέσει θύμα βαναυσότητας και κακοποίησης από τον πατέρα του και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ορφανοτροφείο παρουσίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, συμπτώματα αντικοινωνικής και επιθετικής συμπεριφοράς.
Τον Οκτώβριο του 2013 το προεδρείο του ιδρύματος σε κοινή συνεδρίαση με τον δήμαρχο της Κέρκυρας, στον οποίο υπάγεται το ορφανοτροφείο, αποφάσισε τη διακοπή φιλοξενίας του νεαρού Φραντσέσκ αλλά και την αναστολή της διαδικασίας για έκδοση άδειας διαμονής στη χώρα για τα δύο μικρότερα αδέρφια του. Η αρχική απόφαση μάλιστα προέβλεπε τη μεταφορά του δεκαπεντάχρονου σε κάποιο «ίδρυμα των Ιωαννίνων», χωρίς κανείς όμως να μπορεί να εγγυηθεί πως το παιδί δεν θα κατέληγε τελικά στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κόνιτσας.
Στον αντίποδα των αναφορών του προσωπικού του ορφανοτροφείου, ο νεαρός Φραντσέσκ είχε καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν τον ξυλοδαρμό του από τους υπαλλήλους, που με τον τρόπο αυτόν επιχειρούσαν να πειθαρχήσουν ένα παιδί με τραυματικές εμπειρίες. Είχε επίσης καταγγείλει τη ρατσιστική συμπεριφορά του ανειδίκευτου προσωπικού, τους οποίους είχε κατηγορήσει για χρήση μειωτικών χαρακτηρισμών λόγω της αλβανικής καταγωγής του. Καταγγελίες όμως που ουδέποτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν καθώς δεν υπήρχε στο ορφανοτροφείο το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να χειριστεί με προσοχή και ευαισθησία ένα τόσο ιδιαίτερο παιδί. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν γνωστές στην κοινωνία της Κέρκυρας και προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολιτών αλλά και εκπαιδευτικών που έδειξαν ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών τροφίμων του ορφανοτροφείου και προκάλεσαν ερώτηση στο κοινοβούλιο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Σαμοΐλη.
Σήμερα το εγκαταλειμμένο παιδί βρίσκεται εκτός ιδρύματος και φιλοξενείται χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία σε σπίτι άλλων μεταναστών του νησιού και κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον τόσο του ίδιου όσο και των δύο μικρότερων αδερφών του, τεσσάρων και δύο ετών, που κινδυνεύουν ουσιαστικά με απέλαση.
Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το πρόβλημα στον δήμαρχο της Κέρκυρας τονίζοντας πως «δεν δικαιολογείται ένας τόσο σημαντικός θεσμός, όπως αυτός του Ορφανοτροφείου, να υποστελεχώνεται και να υπολειτουργεί» συμπληρώνοντας πως είναι «απαράδεκτο, το Ορφανοτροφείο να λειτουργεί, τον τελευταίο καιρό, χωρίς ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα φροντίζει για την ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών». Ο Στέφανος Σαμοΐλης είχε επισημάνει ακόμη πως «είναι απαράδεκτο να μην έχει φροντίσει κανείς έως τώρα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά νομιμοποίησης της παραμονής των αλλοδαπών τροφίμων».
Θέμα διαχείρισης του Ιδρύματος θέτει ο Σπ. Σαμοΐλης
Τα αγαθοεργά ιδρύματα της Κέρκυρας χαρακτηρίζονται ως ιδιόρρυθμα τοπικά ιδρύματα ΝΠΔΔ που προεδρεύονται από τον δήμαρχο και τα ίδια είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εκτέλεση του κοινωφελούς σκοπού του. Ανατρέχοντας κανείς στα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου παρατηρεί τα ιδρύματα αυτά συμπεριλαμβανομένου του ορφανοτροφείου, ενισχύονται συστηματικά και σε ετήσια βάση με ευεργετικές δωρεές. «Παρόλα αυτά, το καθεστώς υπολειτουργίας τους εγείρει ερωτηματικά τόσο για την ορθή διάθεση των οικονομικών πόρων όσο και για τον βαθμό αποτελεσματικότητας της διοίκησής τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας θέμα διαχείρισης του ιδρύματος.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να καταθέσουν την απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος, με την οποία ορίστηκε η αποπομπή από το ορφανοτροφείο του συγκεκριμένου αλλοδαπού τροφίμου, την όποια συνοδευτική γνωμοδότηση επίσημου επιστημονικού φορέα, που αποφαίνεται για την ορθότητα της πράξης αυτής, αλλά και την έκθεση αξιολόγησης του ΚΕΨΥ Κέρκυρας, που συντάχθηκε κατά παραγγελία της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κέρκυρας και αφορά τον μικρό αλλοδαπό τρόφιμο του ιδρύματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου