Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Από το Άγιο Όρος στο Κοράνι, όπου κάτσει



γράφει ο Φέλιξ
Ο οφικιάλιος Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, προχώρησε σε μια πρωτότυπη προσφορά στο "Βήμα". Έδωσε τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή τα κείμενα του Κορανίου το οποίο μοίρασε.
Είχα πει πολλά μπράβο στον κυρ Σταύρο χθες για την απόφασή του να διανύσει στη ζωή του όλο το θρησκευτικό φάσμα χωρίς αγκυλώσεις και από περιπατητής και Διοικητής του Αγίου Όρους να γίνει αυτός που προσφέρει στους Έλληνες τις διδαχές του Μωάμεθ, μέχρι που τηλεφώνησε το πρωί φίλος.
«Ξέρεις» μου λέει «γιατί ο Ψυχάρης διένειμε το Κοράνι με το Βήμα;». Του απάντησα με διάφορες εκδοχές περί ανοιχτόμυαλου εκδότη, ώσπου με διέκοψε λέγοντας «τα μυαλά σου και μια λίρα. Ο Ψυχάρης αναζητά χρηματοδότες για τις περιπέτειές του και οι μόνοι που έχουν λεφτά αυτή τη στιγμή είναι κάτι ομάδες πολύ πιστές στον Μωάμεθ που θα εκτιμούσαν αφάνταστα μια κίνηση καλή θέλησης όπως η έκδοση του Κορανίου».
«Σιγά μην τον χρηματοδοτήσει και το ISIS» του είπα και έκλεισα το τηλέφωνο.
Δεν πιστεύω πως ο Ψυχάρης όσο πιεσμένος και αν είναι θα έφτανε ποτέ στο σημείο να μοιράσει το Κοράνι για να γίνει αρεστός σε κάτι βεδουίνους με καμήλες πάνω από πετρελαιοπηγές. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως όλες οι θρησκείες, εκτιμούσαν την επιτυχία του Σταύρου Ψυχάρη με το χρήμα. Όταν για παράδειγμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε στο Πατριαρχείο, με μεγάλη ειλικρίνεια έκανε αναφορά στην οικονομική κυρίως προσφορά Ψυχάρη λέγοντας:
«Ειργάσθη φιλοπόνως και επιτυχώς δια την πολυμερή και πολύτροπον ενίσχυσιν των σεπτών αγιορειτικών μοναχικών καθιδρυμάτων, δια την εξασφάλισιν ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων δια τα απαραίτητα μεγάλα κτητορικά και αναστηλωτικά έργα».
Το απόσπασμα αυτό από την ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε υποστεί κοπτοραπτική το 2010 όταν δημοσιεύτηκε η προσφώνηση στον Ψυχάρη, στις εφημερίδες του ΔΟΛ, αλλά τελικώς διασώθηκε στην Ιστορία για να μπορούμε να σκεφτόμαστε τι πρόσφερε στην Ορθοδοξία. Επιδοτήσεις και κονδύλια, κρατικά και Ευρωπαϊκά.
Η εποχή όμως αυτή παρήλθε και σήμερα ο Ψυχάρης μοιράζει θρησκευτική καλοσύνη και το Κοράνι στην Ελλάδα. Από το Άγιο Όρος ως τη Μέκκα, σημασία έχει να καταλαβαίνεις πότε κάτι είναι χρήσιμο.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου