Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι νταβατζήδες...


Άποψη

editorial
Ηταν αναμενόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο προκλητικό. Τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση της τροπολογίας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο, οι σημερινοί μεγαλοκαναλάρχες πήραν θέση μάχης, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να αποχωριστούν τα κεκτημένα τους.
Μετά, μάλιστα, την ψήφιση της τροπολογίας φαίνεται πως πέρασαν σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της κυβέρνησης, αξιοποιώντας κάθε μέσο -θεμιτό ή αθέμιτο- ώστε ο νόμος να μείνει στα χαρτιά.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν δικαιώνουν πλήρως τον Κώστα Καραμανλή, που ως πρωθυπουργός τούς είχε χαρακτηρίσει νταβατζήδες. Κάνουν πως κόπτονται για τις θέσεις εργασίας που τάχα θα χαθούν.
Ποιοι; Αυτοί που σε όλη τη διάρκεια της κρίσης απέλυσαν εργαζομένους χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Αυτοί που κάθε τρεις και λίγο έκαναν περικοπές στους μισθούς. Αυτοί που έχουν αλλάξει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις έχουν μετατρέψει σε ατομικές, πετσοκόβοντας κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αλήθεια, πονάνε πράγματι για τους εργαζομένους; Αφού τους πονάνε, γιατί πρέπει να τους παραχωρηθεί ένα πλαίσιο ανομίας και ασυδοσίας για να τους προστατεύσουν; Μέσω της νομιμότητας δεν μπορούν;
Η κυβέρνηση προετοιμάζει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που προβλέπει ο νόμος.
Οι καναλάρχες, λέει το ρεπορτάζ, ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση με προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και, ενδεχομένως, με αποχή από τον διαγωνισμό. Αν τελικά απόσχουν, αυτό σημαίνει πως δεν θα διεκδικήσουν τη νόμιμη κατοχή και λειτουργία των καναλιών τους.
Τι θα τα κάνουν την επομένη του διαγωνισμού, όποια κι αν είναι η έκβασή του; Θα εκπέμψουν παράνομα ή θα τα κλείσουν;
Η αλήθεια είναι πολύ απλή και απολύτως μετρήσιμη. Οι σημερινοί βαρόνοι των μέσων ενημέρωσης έχουν στην κατοχή τους μέσα εντελώς χρεοκοπημένα. Εδώ και πολλά χρόνια τα συντηρούν με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Κάτω από κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν κλείσει.
Ελπίζουν όμως ότι θα διασωθούν είτε με μεγάλο κούρεμα είτε με ολική διαγραφή των δανείων τους. Ελπίζουν δηλαδή να φορτώσουν τη δική τους χρεοκοπία στον Ελληνα φορολογούμενο. Δεν πρέπει να τους περάσει.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου