Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το σκάνδαλο της ψηφιακής τηλεόρασης, με υπογραφή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Πλούσιο, διαπλεκόμενο και χρόνιο είναι το έγκλημα της τηλεοπτικής διαπλοκής που συντελείται στη χώρα, με κυρίαρχη επιλογή του πολιτικού συστήματος να κρατάει την ιδιωτική τηλεόραση χωρίς επίσημες άδειες λειτουργίας. 
Η ΝΔ, που σήμερα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις τροπολογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που κατά τη διάρκεια του 2012 προετοίμασε μεθοδικά, σε συνεργασία με το λόμπι των καναλαρχών, μέσω της Digea, και με τη σφραγίδα της «τρόικας», την ψηφιακή μετάβαση των ιδιωτικών καναλιών χωρίς άδειες, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.
Το έγκλημα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 με το λουκέτο στην ΕΡΤ και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2013 από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ και την έγκριση της «τρόικας», ώστε να συνεχιστεί το άνομο καθεστώς της μη αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (επί Άδ. Γεωργιάδη) με την οποία παρατείνονταν οι προσωρινές άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών λόγω μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση!
Η τροπολογία είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στη Βουλή, καθώς στην ουσία καταργούνταν και ο νόμος Ρουσόπουλου και ειδικά το άρθρο 6 του ν. 3592/2007. Το άρθρο αυτό προέβλεπε τη διαδικασία αδειοδότησης με την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των αδειών, την εμβέλειά τους και το είδος προγράμματος, τη χρονική διάρκεια των αδειών, που θα ήταν εξαετής, και τη διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΣΡ. Στο ίδιο άρθρο υπήρχε πρόβλεψη για ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο και υποχρέωση  καταβολής «οικονομικού ανταλλάγματος» για τη χρήση διαύλων συχνοτήτων. 
Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενη την απόφαση 3578/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, επισήμαινε πως αντίκειται στο Σύνταγμα η τροπολογία του άρθρου 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με το προβλεπόμενο καθεστώς εκ νέου προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Η «τρόικα» είχε δώσει το πράσινο φως στην παράκαμψη της αδειοδότησης, καθώς δεν ήθελε να χάσει τη στήριξη του μνημονιακού προγράμματος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη διάταξη χάρισε στους καναλάρχες, ως «πελάτες» της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, τη συνέχιση της λειτουργίας των καναλιών τους χωρίς άδειες  και χωρίς μέχρι τότε να έχουν πληρώσει για την κατοχή συχνοτήτων! Είναι ενδεικτικό ότι κατά της τροπολογίας είχαν ψηφίσει οι, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ απείχαν ή δεν μετείχαν οι Κώστας Καραμανλής, Φώτης Κουβέλης και Βύρων Πολύδωρας!
Τελικά, η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε και ενσωματώθηκε ως άρθρο 18 στον ν. 4208/2013, με πρώτη υπογραφή του Άδ. Γεωργιάδη. Το άρθρο όριζε τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4070/ 2012 (Α΄ 82), οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14), εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους, μέχρι τη χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, όπως προβλέπεται από τον ν. 3592/2007, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6/2014, και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4038/2012. Η ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους υπόκειται στους όρους και στις προϋποθέσεις της παρ. 13 του άρθρου 6 του ν. 3592/2007».
Πηγή: typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου