Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Είμαστε περικυκλωμένοι



Του Μαρίνου Γκασιάμη
Δεν ξέρω αν μόνο εγώ το αισθάνομαι ή το βλέπω έτσι, αλλά έχω την άποψη ότι είμαστε περικυκλωμένοι.
Τους «ακροδεξιούς», «δεξιούς», «κεντρώους-σοσιαλιστές» και προσφάτως και τους «αριστερούς» τους έχουμε βιώσει στον τρόπο που κυβερνούν ή στον τρόπο που θα ήθελαν να κυβερνήσουν αλλά ορισμένοι «παράγοντες» δεν τους αφήνουν να το κάνουν.
Το αποτέλεσμα επί του πρακτέου είναι λίγο πολύ το ίδιο. Απλά ο λαός υποφέρει, με όποια μαρκίζα και αν έχει η κυβέρνηση.
Για τους κομμουνιστές δεν λέω τίποτα, γιατί μια φορά ο λαός μας πήγε να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τον ματώσανε άσχημα και μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε και το «αντίπαλο» δέος για τους καπιταλιστές.
Φανταστείτε λοιπόν αν τώρα ο λαός μας επέλεγε να ξεφύγει από το ισχύον σύστημα.
«Φτωχά» και «πλούσια» κράτη θα πέφτανε επάνω μας να μας λιώσουν γιατί θα κινδύνευε η παγκόσμια τάξη όπως διαμορφώνεται και δεν ξέρω κατά πόσο ο λαός αυτής της χώρας έχει πλέον το απαραίτητο σθένος για κάτι τέτοιο.
Πρόσφατα συζητούσα με δύο φίλους και συναδέρφους και έβγαλα το συμπέρασμα ότι για το κατάντημα μας, φταίνε και οι κυβερνήσεις αλλά και ο λαός που τις επιλέγει. Είτε λόγω ψεύτικων υποσχέσεων, είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, είτε ελλιπούς πολιτικής σκέψης, είτε απλά λόγω έλλειψης σχετικής παιδείας.
Στο θέμα της πληροφόρησης αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Υπάρχει άραγε διέξοδος από αυτό το αδιέξοδο; Πρέπει άραγε απλά να σκύψουμε το κεφάλι και υπομένοντας την φορολεηλασία να ελπίζουμε πως σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα περισσέψουν και κάποια ψίχουλα από το «τραπέζι» των εχόντων;
Η λέξη «επανάσταση» έχει απαξιωθεί όπως τείνει να απαξιωθεί και η λέξη «αριστερά». Ίσως η μεγαλύτερη ζημιά που έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι αυτή. Να μείνει δηλαδή ο λαός χωρίς ελπίδα. Να σκύψει το κεφάλι και να μπορεί να δει την διέξοδο μόνο μέσα από την «αφαίμαξη».
Αυτοί που θέλουν τον λαό με αφεντικά πλέον έχουν υπερπηδήσει το «οχύρωμα» και βρίσκονται τριγύρω του και ανάμεσά του.
Ίσως πάλι όλα αυτά να τα αντιλαμβάνομαι μόνο εγώ με το φτωχό μου το μυαλό.
Όπως λέει και η ατάκα σε μια σχετική ταινία «Κύριοι είμαστε περικυκλωμένοι, ετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας».

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου