Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κρίση μέσα στην κρίση;


του Γιώργου Κυρίτση
Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ των Π. Μέισον και Θ. Σκαρλάτος "#ThisIsACoup", ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρεί ότι στη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση πού το πήγαινε και πώς το πήγαινε η απέναντι πλευρά. 
Αυτή η διαπίστωση σχετικά με τους στόχους και τη μεθοδολογία των δανειστών φαίνεται ότι έχει γίνει μάθημα στην κυβέρνηση. Τώρα πια, δεν ακούμε κάθε τρεις και λίγο ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, πολλώ δε μάλλον ότι αυτή γράφεται, ότι κλείνουν κεφάλαια. Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση αφέθηκε ή παρασύρθηκε σε ένα πήγαινε - έλα μέχρι την τελική εξάντληση των δυνατοτήτων της χώρας και τη διατύπωση του πιο ωμού εκβιασμού, με τον πιο ακραίο τρόπο.
Προχθές, από το Λονδίνο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη χρονοτριβή εκ μέρους των θεσμών, λέγοντας ότι επί ενάμιση μήνα αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου του ασφαλιστικού που τους έχει σταλεί και επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση. Μεταξύ των δανειστών δεν υπάρχει ενιαία γραμμή κι αυτό δεν αφορά μόνο τη μόνιμη διχοστασία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και το εσωτερικό της Ευρώπης. Πολλοί στην Ευρώπη συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα που προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια κρίση μέσα στην κρίση, δηλαδή μια σύγκρουση με την Αθήνα με το προσφυγικό σε πλήρη εξέλιξη. Κάποιοι άλλοι, όπως φαίνεται, θεωρούν ότι η μια "διπλή κρίση" θα μπορούσε να σημαίνει για τα σχέδιά τους διπλή ευκαιρία μέσω διπλής πίεσης στην Ελλάδα, π.χ. ασφαλιστικό και προσφυγικό μαζί.
Ακόμα ένα συμπέρασμα από την προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά και απ' όλες τις διαπραγματεύσεις που έχουν περισσότερα του ενός θέματα, είναι πώς όλα μένουν ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή και κλείνουν όλα μαζί. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εμπεδώσει και έχει προετοιμαστεί ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Κάνει τα κουμάντα της διά παν ενδεχόμενο.
: http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου