Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τα ψέματα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν!


Η πλειοψηφία των αγροτών, ακούει αυτά που λένε τα κανάλια, αλλά και τα κανάλια με τη σειρά τους, λένε αυτά που λένε οι μεγαλοαγρότες.

Την Παρασκευή αγρότες (προσοχή όχι ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, αλλά σκέτο «αγρότες») δηλώνουν ότι θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Η πλειοψηφία όμως των αγροτών, που δεν είναι σιωπηρή που έχει και αυτή φωνή, περιμένει, ακούει, βλέπει, συγκρίνει.
Αυτή η πλειοψηφία, είναι μπερδεμένη, κάπου ανάμεσα στην αγάπη που ξαφνικά της δείχνουν τα κανάλια (που έχουν από καιρό αρχίσει να ουρλιάζουν γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση θα τους πάρει το «ψωμί από το στόμα») αλλά και σε αυτά που ακούει να της λένε τα κανάλια, ότι η κυβέρνηση «θέλει να τους ξεκληρίσει».
Η πλειοψηφία των αγροτών, ακούει αυτά που λένε τα κανάλια, αλλά και τα κανάλια με τη σειρά τους, λένε αυτά που λένε οι μεγαλοαγρότες. Τα ψέματα όμως πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν!
Και τα ψέματα τελειώνουν!
Γιατί τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους συμφέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση;
Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των φτωχών και μεσαίων αγροτών, θα πληρώνει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές με βάση αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο. Πόσο όμως περισσότερες;
Σε σύγκριση με αυτά που πληρώνει σήμερα, ο νέος λογαριασμός θα τους βγαίνει 305 ευρώ το έτος ή 152,5 ευρώ το εξάμηνο. Αυτό θα γίνει (αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ και δεν υπάρξει ευνοϊκότερη τροποποίηση) το 2019, μιας και αυτή ή αύξηση (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) θα γίνει σταδιακά.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, είναι ότι για αυτή την πλειοψηφία, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, θα αυξηθούν ταυτόχρονα και οι συντάξεις, αφού θα εξομοιωθούν με αυτές των άλλων ταμείων. Και όλοι μας γνωρίζουμε και πολύ περισσότερο οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, ότι για αυτούς, το, πόση σύνταξη θα πάρουν, έχει μεγάλη σημασία.
Οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το νέο σύστημα των εισφορών στον ΟΓΑ, γιατί αν και θα πληρώνουν κάτι παραπάνω, θα έχουν μια σύνταξη που δεν θα είναι πια «πείνας»!
Γιατί τους πλούσιους αγρότες ΔΕΝ τους συμφέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση;
Σε κάθε χωριό της Λέσβου γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι και ίσοι! Δεν είναι ίσος ο αγρότης που παίρνει 2.000 και 3.000 ευρώ επιδότηση με αυτόν που παίρνει 30.000 και 40.000!
Ο κατάλογος που έχει δημοσιευτεί, σε τοπική ιστοσελίδα, με τις επιδοτήσεις που έπαιρναν οι 100 μεγαλύτεροι παραγωγοί του νησιού ακόμα και αν είναι του 2009 δείχνει το πάρτι που γινόταν και ακόμα γίνεται! Σοκάρει πολλούς και πολλές, γιατί όλοι μας γνωριζόμαστε μεταξύ μας και ξέρουμε πάνω κάτω τι έχει ο κάθε ένας και που!
Ο πλούσιος, λοιπόν, αγρότης την φοβάται την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δεν την θέλει.
Γιατί, τώρα πια, δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον φτωχό για να πληρώνει και αυτός το ίδιο. Θα πληρώνει ανάλογα με το εισόδημα που έχει, που όσο και να το κρύβει, μόνο και μόνο από τις επιδοτήσεις που παίρνει αυτό φαίνεται!
Τους πλούσιους αγρότες δεν τους ενδιαφέρει η σύνταξη που θα πάρουν, γιατί θα συνεχίσουν να είναι πλούσιοι και όταν θα βγούνε στη σύνταξη. Τους περισσότερους μάλιστα από αυτούς ΔΕΝ τους ενδιαφέρει αν πάρουν σύνταξη και δεν βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη! Διατηρούν τα χωράφια τους και μετά τα εξήντα επτά ακόμα και μέχρι βαθιά γεράματα αφού μπορούν να έχουν αγρεργάτες να δουλεύουν γι αυτούς.
Μπορεί όμως να το κάνει αυτό, ο φτωχός και ο μεσαίος αγρότης του νησιού μας; Ας αναρωτηθεί από μόνος του!
Να γιατί οι πλούσιοι αγρότες δεν την θέλουν την μεταρρύθμιση και φωνάζουν «να πέσει η κυβέρνηση». Γιατί οι πλούσιοι αγρότες θα πληρώσουν για μια σύνταξη που δεν τους ενδιαφέρει.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πληρώνουν και τη σύνταξη των φτωχών και μεσαίων αγροτών, γιατί το σύστημα που υπάρχει στο προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου, μεταφέρει χρήματα (μέσω των λεγόμενων «συντελεστών αναπλήρωσης»)  από τους πλούσιους στους φτωχούς και τους μεσαίους!
Αλλά, τι έχει να φοβηθεί ο φτωχός και μεσαίος αγρότης από το «βιβλίο εσόδων – εξόδων»;
Ένα από αυτά πού η κυβέρνηση σχεδιάζει, είναι, το αγροτικό εισόδημα να υπολογίζεται με βάση τα «έσοδα – έξοδα», που θα καταγράφονται επακριβώς στα βιβλία του.
Το σημαίνει αυτό για τον φτωχό και μεσαίο αγρότη της Λέσβου; Ότι, πέρα από τα έξοδα που κάνει για εφόδια, για καύσιμα και άλλα υλικά,  που το κόστος για όλα αυτά έτσι και αλλιώς θα τα περνάει στα βιβλία του, θα μπορεί επιπλέον να περνάει στα βιβλία του ως έξοδα ΚΑΙ τα μεροκάματα της γυναίκας του ή των  παιδιών του!
Δηλαδή, ένας ελαιοκαλιεργητής ή ένας κτηνοτρόφος, θα μπορεί να «χρεώνει» στα βιβλία του, όσα μεροκάματα θέλει, στη γυναίκα του ή τα παιδιά του. Μόνη του υποχρέωση είναι αυτά τα μεροκάματα να πληρώνονται με το «εργάσιμο». Αλλά στην ουσία τους, αυτά τα μεροκάματα ΔΕΝ φεύγουν από την τσέπη του!
Ετσι ο φτωχός αγρότης είναι διπλά κερδισμένος! Και αφαιρεί με αυτό τον τρόπο το συνολικό κόστος αυτών των μεροκάματων από τα έσοδα του, άρα μειώνει τα φορολογητέα κέρδη του και ταυτόχρονα ασφαλίζει τη γυναίκα ή τα παιδιά του!
Πάνω σε αυτό, το μειωμένο εισόδημα θα πληρώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές (που επίσης και αυτές με τη σειρά τους θα του μειώνουν το εισόδημα).
Και όχι μόνο αυτό! Ο φτωχός και μεσαίος αγρότης θα μπορεί να περνάει το κόστος εργασίας των αλλοδαπών, νόμιμων ή όχι, που έχει στη δούλεψή του και αυτό είναι σημαντικό!
Γιατί όλοι και όλες ξέρουμε ότι στα χωριά μας, οι αγρότες μας ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ στους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ. Γιατί στα δικά μας τα χωριά, οι αλλοδαποί που μένουν σε αυτά και συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες, είναι μέρος της κοινότητας. Η κοινότητα τους σέβεται και οι αγρότες μας τους πληρώνουν κανονικά για τη δουλεία τους.Αλλά, μέχρι τώρα, οι αγρότες μα, δεν μπορούν αυτό το κόστος να το περάσουν στα έξοδά τους.
Ο κάθε φτωχός και μεσαίος αγρότης, μπορεί εύκολα να κάνει τους υπολογισμούς του και να δει αν τον συμφέρει αυτό ή όχι και να δει τελικά ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα «βιβλία εσόδων – εξόδων», αντίθετα θα βγει κερδισμένος!
Γιατί οι πλούσιοι αγρότες ΔΕΝ θέλουν τα βιβλία «εσόδων – εξόδων»;
Οι πλούσιοι αγρότες στην πλειοψηφία τους, ΔΕΝ χρησιμοποιούν την εργασία των μελών της οικογένειάς τους ή αν τη χρησιμοποιούν, αυτό είναι ένα μόνο μικρό μέρος του τζίρου τους.
Αντίθετα οι πλούσιοι αγρότες χρησιμοποιούν κατά κόρον την εργασία εκατοντάδων αλλοδαπών. Τους έχουν και δουλεύουν κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους, μερικές φορές με το ντουφέκι στο κεφάλι.
Το βιβλίο «εσόδων – εξόδων» σημαίνει ότι οι πλούσιοι αγρότες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να πληρώνουν κανονικά και να ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς εργάτες τους. Και αυτό δεν το θέλουν, γιατί δεν τους συμφέρει!
Να γιατί ΔΕΝ θέλουν τα βιβλία «εσόδων – εξόδων» και να γιατί, οι πλούσιοι αγρότες, φωνάζουν ότι «η κυβέρνηση θα μας ξεκληρίσει»!
Υπάρχει όμως και ένας άλλος, εξίσου σοβαρός λόγος, που οι πλούσιοι αγρότες δεν θέλουν τα βιβλία «εσόδων – εξόδων».
Βιβλία «εσόδων – εξόδων», σημαίνει καταγραφή της παραγωγής τους, σημαίνει τιμολόγια πώλησης, σημαίνει έλεγχος από το κράτος. Δεν θα μπορούν  πια να κάνουν τις κολιγιές τους με τους εμπόρους και τους μεσάζοντες, να διακινούν πλασματικές ποσότητες από τα προϊόντα τους, υποτιμολογημένες ή υπερτιμολογημένες πρώτες ύλες! Γιατί όλα αυτά θα σημαίνουν και πρόστιμα! Γιατί. οι πλούσιοι αγρότες. θέλουν να είναι ανεξέλεγκτοι και για αυτό φωνάζουν «να πέσει η κυβέρνηση».
Ας κάνει λοιπόν, με αυτά τα πραγματικά δεδομένα, ο κάθε φτωχός και μεσαίος αγρότης τους λογαριασμούς του. Σαν καλός νοικοκύρης αυτός μόνο ξέρει πραγματικά, ποια είναι τα εισοδήματά του, τι πληρώνει τώρα, τι θα χάσει και τι θα κερδίσει με τον νέο ασφαλιστικό.
Και με βάση αυτά, τα πραγματικά δεδομένα, όχι αυτά που λένε τα κανάλια, να αποφασίσει, με ποιους είναι, σε ποια πλευρά είναι και με βάση αυτά τα πραγματικά δεδομένα να υπερασπίσει τα δικά του, πια, συμφέροντα με οποίον τρόπο μπορεί!

http://www.mplokia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου