Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Φύσηξε... αντιισλαμικός Βαρδάρης


Ο Μητροπολίτης Ανθιμος

του Απόστολου Λυκεσά
Αν οι Γερμανοί και οι Κεντροευρωπαίοι διαθέτουν το Pegida (Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West) και τις εκδοχές του, στη Θεσσαλονίκη το αντιισλαμικό λάβαρο το σηκώνει η οικεία μητρόπολη συνεπικουρούμενη από ορθόδοξα σωματεία, θεολόγους και έναν απόστρατο στρατηγό.
Αφίσα εκδήλωσης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κατά της «ισλαμοποίησης»
Επί μέρες προπαγανδιζόταν η χθεσινή εκδήλωση στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο με αφίσες στους δρόμους της πόλης και πλήθος ηλεκτρονικών αναρτήσεων. Εν αρχή ην το κάλεσμα, το οποίο δεν άφηνε καμένα περιθώριο στη φαντασία:
«Ὅταν τά κύματα τῶν μεταναστῶν ἀπειλοῦν νά μετατρέψουν τήν Εὐρώπη σέ μιά ἀπέραντη κόλαση ἰσλαμικῆς τρομοκρατίας, Ὅταν στήν Θεολογική Σχολή τῆς πόλεως τοῦ Ἁγίου Δημητρίου καί τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ ἱδρύεται τμῆμα Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν γιά νά γίνει ἡ Θεσσαλονίκη κέντρο ἰσλαμικῆς ἐκπαι­δεύ­σεως, Ὅταν τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν στά σχολεῖα τῆς Πατρίδας μας χάνει τόν ὁμολογιακό του χαρακτῆρα καί τείνει νά καταντήσει συγκρητιστικός πολτός, Μήπως κάποιοι πρέπει νά ἀντισταθοῦμε καί νά βροντοφωνάξουμε: “Μένουμε Ἕλληνες καί Ὀρθόδοξοι”».
Ακολουθούσε το πρόγραμμα με κεντρικό ομιλητή τον στρατηγό ε.α. Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος συζητείται για επικεφαλής του κόμματος Μπαλτάκου, και εισήγησή του για την «προϊούσα ισλαμοποίηση Ελλάδος & Ευρώπης (προσφυγικό, μεταναστευτικό, δημογραφικό)». Συμπληρώνουν ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου, Προηγούμενος Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου, με θέμα το τμήμα ισλαμικών σπουδών του ΑΠΘ, και για το μάθημα των θρησκευτικών εισήγηση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων Κωνσταντίνο Σπαλιώρα.

Ακροδεξιά μυαλά

Το πώς συνδέονται πάντως σε μια εκδήλωση το Ισλάμ και το προσφυγικό ζήτημα μαζί με το τμήμα σπουδών του ΑΠΘ και το μάθημα των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, αυτά μπορεί να τα συνδυάσει φυσικά μόνο ένας ακροδεξιός νους, μια ακροδεξιά «λογική», η οποία αναζητά να βρει το νέο «σώμα» της, δηλαδή την κοινωνική αποδοχή, έχοντας έτοιμη την κομματική της έκφραση.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) Θεσσαλονίκης σημειώνει με νόημα ότι «δεν έχουν το θεό τους όσοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα, από τα αδιέξοδα για μία ολόκληρη γενιά, για μία ολόκληρη χώρα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του Ευρώ και του Μνημονίου, και αφού σθεναρά υποστηρίξουν κάθε μορφή αντίδρασης απέναντι στις προσπάθειες αντίστασης του λαού, να προσπαθούν να εκθρέψουν και να εκμαυλίσουν με τον ρατσισμό και τη μαύρη αντίδραση, ζητώντας ως “ορθόδοξοι τζιχαντιστές” τις παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημίων και την απαγόρευση της επιστημονικής διδασκαλίας των Ισλαμικών Σπουδών, ζητώντας ακόμα περισσότερους νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο, ακόμα περισσότερες σκοταδιστικές θεωρίες για να εξηγήσουμε την κακή μας μοίρα, αρκεί να μην ακουμπάμε τα ιερά θέσφατα της Ευρώπης, της ασυδοσίας των εταιρειών και τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Φράγκος Φραγκούλης: «Δεν είμαι για τα κόμματα»

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, με λεωφορεία από Κασσάνδρα μέχρι Φλώρινα και από πολλά μοναστήρια πέριξ της Θεσσαλονίκης, κι έτσι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο γέμισε ασφυκτικά από 3.000 άτομα.
Φράγκος Φραγκούλης (Eurokinissi)
Ο κεντρικός ομιλητής Φράγκος Φραγκούλης μάλλον «απογοήτευσε» το κοινό. Και το έκανε όταν διέψευσε με οργίλο ύφος ότι πρόκειται να ηγηθεί ή να συνεργαστεί με κόμμα.
Η σχετική αναφορά του μάλιστα έγινε εκτός κειμένου και κατόπιν αιτήματος που εκφράστηκε από το κοινό, το οποίο προφανώς αδημονούσε να βρει τον «στρατηγό» του«Δεν θα κάνω κόμμα. Δεν επιτρέπω σε κανένα να με τοποθετεί σε κόμμα. Δεν είμαι για τα κόμματα. Οσοι γράφουν τέτοια, ας με ρωτήσουν πρώτα. Είμαι παρών ως απλός στρατιώτης και είμαι για την πατρίδα μας».
Οι αναφορές του για τους κινδύνους ισλαμοποίησης ξεκίνησαν από τις στατιστικές, περιείχαν χάρτες του ισλαμικού Χαλιφάτου, κριτική στην πολιτική τάξη της χώρας («πολιτικοί νάνοι»), βολές κατά του Ερντογάν και του Νταβούτογλου αλλά και της Ε.Ε.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ήταν ικανοποιημένος από την «αυθόρμητη παρουσία του λαού», σημειώνοντας ότι «δεν είναι κίνημα, είναι προσκύνημα», και αρκέστηκε σε ρόλο διοργανωτή και όχι ομιλητή αφού υπενθύμισε πρώτα ότι «ή ταν ή επί τας»

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου