Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η ώρα της αλήθειας



EDITORIAL
Η προσφυγική κρίση ήταν αρκετή για να αποδείξει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η πολιτική ενότητα είναι παντελώς ανύπαρκτη. 
Η αναζωπύρωση μάλιστα των εθνικισμών, όπως αυτοί εκδηλώνονται με τους φράκτες και τα τείχη που υψώνονται αυτές τις μέρες στα σύνορα, φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι φαίνεται. Κι αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, πολύ σύντομα θα επιδράσει καταλυτικά τόσο στην οικονομική όσο και στη νομισματική ένωση - όπου και όπως αυτή υπάρχει.
Θεωρούμε απολύτως ειλικρινή την οργή της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις κινήσεις της Αυστρίας να αυτονομηθεί και να δημιουργήσει συμμαχία με τις χώρες του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου ώστε να αποκλείσει σε ελληνικό έδαφος τις προσφυγικές ροές.
Εξίσου ειλικρινή θεωρούμε και την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα. Οχι γιατί ξαφνικά μας αγάπησαν, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται αυτό που πλέον φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.
Πρώτον, δεν είναι η Ελλάδα η πύλη εισόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη. Αυτή η πύλη είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ενδιάμεσος σταθμός.
Δεύτερον, οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν αν κλείσει ο ελληνικός διάδρομος. Θα βρεθούν άλλοι διάδρομοι για να φτάσουν οι πρόσφυγες στους ευρωπαϊκούς τελικούς προορισμούς τους.
Τρίτον, αν δεν υπάρξει λύση στο προσφυγικό που θα συμπεριλαμβάνει όλη την Ευρώπη και θα τηρείται από όλους, αν συνεχίσουν να υψώνονται τείχη υπονομεύοντας μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, σε μερικούς μήνες η ενωμένη Ευρώπη θα έχει διαλυθεί, με δυσβάστακτες για όλους οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Και χωρίς βεβαίως να έχει γλιτώσει κανείς από το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Στη βάση των παραπάνω, η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ήταν απολύτως ψύχραιμη, ρεαλιστική και αναγκαία. Η Ελλάδα, επιτέλους, υψώνει ανάστημα.
Υπεραμύνεται μιας κοινής, υποχρεωτικής για όλους, ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού και ταυτόχρονα απειλεί ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα και όσα όπλα διαθέτει για να την επιβάλει.
Ελπίζουμε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, θα λειτουργήσει εποικοδομητικά και πολλαπλασιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου