Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πόσο ακόμα «Κωνσταντίνου και Ελένης»;

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
Η ύφεση των τελευταίων χρόνων έχει πλήξει όσο ποτέ την οπτικοακουστική παραγωγή, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί να προβάλλουν τη μία επανάληψη μετά την άλλη, ελλείψει νέου προγράμματος μυθοπλασίας. Το «Ευτυχισμένοι μαζί» σε λίγο θα το μάθουμε απέξω, ενώ από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» είναι γνωστή πλέον η κάθε ατάκα. Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως, αλλά και βαρεμάρας.
Για ποιο λόγο όμως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρότι δεν είναι σε θέση να παραγάγουν νέο πρόγραμμα, επιμένουν για την εκχώρηση περισσότερων τηλεοπτικών αδειών; «Όσες χωράνε» υποστηρίζουν οι σταθμοί και, μαζί με αυτούς, σηκώνουν την παντιέρα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές ότι η επιμονή είναι προσχηματική. Όλοι γνωρίζουν ότι περισσότερα από τρία - τέσσερα ιδιωτικά κανάλια είναι αδύνατον να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό για τα μερίδια της διαφημιστικής αγοράς. Ήδη οι σταθμοί υποχρεώνονται σε αλλεπάλληλες επαναλήψεις ελληνικών και ξένων σειρών, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να ειδοποιείται ο τηλεθεατής με το χαρακτηριστικό "Ε". Ψιλά γράμματα...
Τα στοιχεία από τη Nielsen είναι χαρακτηριστικά: Περί το 20% του τηλεοπτικού προγράμματος, ίσως και περισσότερο, είναι πρόγραμμα σε επανάληψη -προσοχή, κατά δήλωση των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός (από τη Media Services) είναι σχετικός και αποτυπώνεται με επιφύλαξη, καθώς πολλά προγράμματα δεν δηλώνονται από τα κανάλια ως επαναλήψεις, αν και είναι. Για παράδειγμα, «Τα φιλαράκια» μεταδίδονται εδώ και μια δεκαετία στο Star χωρίς ένδειξη επανάληψης και τα CSI, «Deadly Women» κ.λπ. στον ΣΚΑΪ. Για το λόγο αυτόν, τα δύο κανάλια εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επαναλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου