Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Προστασία κατά βούληση



της Άντας Ψαρρά
Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τρεις διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ομάδων κατοίκων από τα ΜΜΕ και την εκάστοτε κυβέρνηση, τρεις διαφορετικοί τόποι, στους οποίους κλήθηκαν τα ΜΑΤ, για να επιβάλουν την τάξη.
Τα επίδικα: διαχείριση απορριμμάτων, εξόρυξη χρυσού, φιλοξενία προσφύγων πολέμου. Πρωταγωνιστές και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, κάτοικοι, δήμαρχοι, συμπαραστάτες, κυβερνητικές αποφάσεις και ΜΜΕ.
1 Δήμος Κερατέας: «Τα ΜΑΤ είναι στον τόπο μας, Στρατευτείτε στον αγώνα για να σώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, Η Κερατέα βρίσκεται σε πόλεμο!» (13/12/2010).
Αφορμή, η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Ενα δημόσιο έργο αποφασισμένο από την κυβέρνηση, παραχωρημένο σε ιδιωτικές κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες.
Στόχος του έργου η (έστω και με παρωχημένο τρόπο) δικαιότερη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Τα ΜΑΤ και οι κάτοικοι μπήκαν σε πολύμηνο πόλεμο που σημαδεύτηκε από δεκάδες επεισοδιακές νύχτες και από αδιανόητη αστυνομική βία, ενώ τελικά το έργο στην περιοχή ματαιώθηκε.
Τα δελτία των 8 απέδιδαν τα επεισόδια σε αντιεξουσιαστές, σε οπαδούς της Αριστεράς και σε ακραία στοιχεία.
2 Τέως δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας: «Αν στις εκλογές κερδίσει υποψήφιος δήμαρχος που αντιτίθεται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές Χαλκιδικής, τότε ίσως έχουμε ανθρώπινα θύματα» (19/2/2014).
Αφορμή, η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στις Σκουριές, μια αμφιλεγόμενη και περιβαλλοντικά απολύτως καταστροφική επένδυση μιας καναδικής ιδιωτικής εταιρείας με τη συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.
Η επένδυση πήρε το πράσινο φως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από τα αρμόδια δικαστικά όργανα στο όνομα της ανάπτυξης.
Οι κάτοικοι που θέλησαν να προστατέψουν το περιβάλλον, το δάσος και το μέλλον των παιδιών τους έδωσαν και δίνουν ακόμα επεισοδιακές μάχες με τα ΜΑΤ, αλλά και τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Αυτό το ιδιωτικό έργο δεν ματαιώθηκε και, αντίθετα, πήρε το πράσινο φως από το ανώτατο δικαστήριο που θεωρητικά λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα δελτία των 8 έδωσαν τα ρέστα τους στον αγώνα κατά των κατοίκων και υπέρ της εταιρείας με πρόσχημα τις αντιδράσεις των εργαζόμενων εκεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιεξουσιαστές ήταν και πάλι οι υποκινητές των επεισοδίων, ακόμα κι όταν βαριές κατηγορίες, μέχρι και αυτή της εγκληματικής οργάνωσης, αποδόθηκαν σε 20 κατοίκους του χωριού.
3 Δήμαρχος Κω: «Πάρτε πίσω τα ΜΑΤ, θα θρηνήσουμε θύματα!» (7/2/2016).
Αφορμή, η προσωρινή προστασία ανθρώπων, η παροχή μιας στοιχειώδους φροντίδας σε όσους γλίτωσαν τον φοβερό πόλεμο και τον πνιγμό στο Αιγαίο.
Κι εδώ δήμαρχοι (λίγοι ευτυχώς) και κάτοικοι τα έβαλαν με την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας.
Τα ΜΑΤ κλήθηκαν ξανά, για να φυλάξουν τα άδεια στρατόπεδα, στα οποία ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των hotspots.
Τα δελτία των 8, ενώ προσπαθούν να τονίσουν ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να τους συμπονούμε, εντούτοις παρασύρονται από την επιτακτική ανάγκη να στηλιτεύσουν όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες και προβάλλουν συνεχώς τις «δίκαιες», αγανακτισμένες και βίαιες αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών, τη βία των ΜΑΤ και τα τελεσίγραφα.
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου