Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Μαθήματα κυριαρχίας



Του Θανάση Καρτερού
Η παραχώρηση κυριαρχίας αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις «ύψιστη έκφραση κυριαρχίας»! Κατά τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, τουλάχιστον. 
Ο οποίος έσπευσε έτσι να στηρίξει ιδεολογικά, ούτως ειπείν, αλλά και αποφθεγματικά, την κοινή πρόταση των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, που ζητούν να δοθεί το δικαίωμα στη Frontex να «επιχειρεί», μετά από δική της αξιολόγηση και με δική της ευθύνη, χωρίς να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη κανενός (ούτε της χώρας - μέλους) στα σύνορα, στο έδαφος ή στις θάλασσες της οποίας «επιχειρεί».
Ωραία λοιπόν. Να δούμε τι άλλο θα δούμε. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμάς αφορά κυρίως η συγκεκριμένη απόπειρα. Εμάς και το συγκεκριμένο απόφθεγμα περί κυριαρχίας -σιγά μην δεχτεί να παραδώσει έναν πόντο κυριαρχίας η Γερμανία. Ή η Γαλλία, τώρα μάλιστα που προελαύνει η Λεπέν. Ή η Ιταλία και η Ισπανία. Εμάς λοιπόν. Που απολαμβάνουμε μια σαρακοφαγωμένη από τα Μνημόνια κυριαρχία. Και τώρα θα ήθελαν να την περιορίσουν ακόμα περισσότερο. Και το χειρότερο, να βάλουν την Ελλάδα και την περιοχή σε περιπέτειες αν περάσει η εξυπνάδα τους.
Γιατί; Διότι, αγαπητοί μου, τίποτε δεν είναι ουδέτερο στον κόσμο μας. Δεν ήθελαν χθες κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο; Δεν ήθελαν από κοινού με δυνάμεις τη ΠΓΔΜ να φυλάγουμε την Ειδομένη; Ε, αύριο, αν αποκτήσουν το δικαίωμα να «φυλάγουν» αυτοί τα δικά μας σύνορα, Κύριος οίδε σε τι μπελάδες θα μας βάλουν. Εκτός πια κι αν πιστεύουμε ότι η Frontex είναι αγνή, άδολη και αποφασίζει χωρίς καμιά ανάμειξη κανενός. Χωρίς να μετατρέπει σε επιχειρησιακά σχέδια τις εμμονές, τις ιδεοληψίες, και τους μικροκομματικούς υπολογισμούς των μεγάλων της Ευρώπης.
Μπορεί βέβαια όλα αυτά να είναι και ιστορίες με δράκους, για να αντιγράψω μια εύστοχη φράση του έγκυρου Παπαχρήστου από τα έγκυρα "Νέα". Καλό όμως είναι να μην ανακαλύψουμε τους δράκους δεκαπέντε μέρες μετά το πλασάρισμα της ιστορίας, όπως εκείνος. Διότι, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες να ενοχοποιήσουν την Ελλάδα για τις δικές τους πολιτικές, και να την πιέσουν να δεχτεί τις δικές τους επιλογές, έχει δρόμο ακόμα. Καλώς να ορίσει η Frontex, συνεπώς. Αλλά ούτε ένας ξένος στα ελληνικά σύνορα χωρίς ελληνική έγκριση. Και έλεγχο. Και ούτε μια «επιχείρηση» που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία...

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου