Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Κι όμως, αλλάζει!



Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία αλλάζουν τα δεδομένα. Παρά τις Κασσάνδρες ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, η Ευρώπη αλλάζει!
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ισπανία είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συντριβή του Λαϊκού Κόμματος του Μ. Ραχόι, το οποίο διατηρήθηκε μεν στην πρώτη θέση χάνοντας όμως το 1/3 των δυνάμεων του σε σχέση με τις εκλογές του 2011, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ποσοστό των Ποδέμος, το οποίο απέχει λιγότερο από 1,5 ποσοστιαία μονάδα από τα ποσοστά των Ισπανών Σοσιαλιστών, οι οποίοι είδαν επίσης τις δυνάμεις τους να συρρικνώνονται.
Η σημασία του εκλογικού αποτελέσματος αυτού είναι κομβική για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πριν λίγο καιρό, το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σχολιαζόταν από τους διάφορους εγχώριους αναλυτές-οπαδούς του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου με άκρως ειρωνικό ύφος. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία αλλάζουν τα δεδομένα. Παρά τις Κασσάνδρες ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, η Ευρώπη αλλάζει!

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου