Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Λάθος πόρτα χτυπούν



Θορυβημένα τα στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη δύναμη της άκρας Δεξιάς ζήτησαν, ύστερα από συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς «να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας και να ληφθούν άμεσα κοινωνικά μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις».
του Τάσου Παππά
Μάλλον δεν απευθύνθηκαν στον σωστό άνθρωπο. Κανονικά θα έπρεπε να το ζητήσουν από το Βερολίνο και ειδικότερα από τον αρχιτέκτονα της λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ομάδα του.
Ομως θα ήταν σαν να μιλούσαν σε ώτα μη ακουόντων. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από τέτοιου είδους ανησυχίες. Για τους τύπους που διαφεντεύουν την Ευρώπη η συνταγή είναι καλή, αλλά οι μάγειροι δεν την εκτελούν με τη δέουσα επιμέλεια.
Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι πουθενά η συγκεκριμένη συνταγή δεν έφερε τα αποτελέσματα που υπόσχονταν οι κατασκευαστές της. Πρόκειται για ασήμαντη λεπτομέρεια.
Δεν έχει καμία σημασία ότι τις αστοχίες των προγραμμάτων έχουν αναγνωρίσει ακόμη και κάποιοι από τους εμπνευστές τους (π.χ. το ΔΝΤ). Κι αυτή είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Δεν έχει καμία σημασία ότι εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το σύμφωνο σταθερότητας, εξαφανίστηκαν κόμματα, κατέρρευσαν κυβερνήσεις, διαλύθηκε ο κοινωνικός ιστός σε αρκετές χώρες, ενισχύθηκαν οι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ιδέας.
Ασήμαντες λεπτομέρειες επίσης. Σημασία έχει η συνέπεια, ακόμη κι όταν παίρνει τα χαρακτηριστικά αμασκάρευτης στενοκεφαλιάς, ή ακόμη χειρότερα ολοκληρωτικής τύφλωσης, από την οποία μάλλον πάσχει ο γνωστός μας Ντάισελμπλουμ αν κρίνουμε από τη δήλωση που έκανε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου: «Η ανάκαμψη έχει επιστρέψει παντού στην Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα».
Την ίδια μέρα που οι Γάλλοι σοσιαλιστές ζητούσαν από την κυβέρνησή τους χαλάρωση της λιτότητας, η καγκελάριος Μέρκελ ευχαριστούσε δημοσίως τον Β. Σόιμπλε για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, κυρίως όμως γιατί επέμεινε «στη γραμμή που για μας ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική, δηλαδή καμιά παροχή δίχως αντιπαροχή».
Το μήνυμα είναι σαφές: όσοι θέλετε κάτι, δώστε κάτι. Κι αυτό το κάτι πρέπει να είναι σημαντικό για τα συμφέροντά μας, καθότι η «γερμανική Ευρώπη» δεν κάνει σκόντο σε θέματα αρχών.

EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου