Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος



Τσίπρας σε Αμπάς: Η αδερφική σχέση με την Παλαιστίνη δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές

Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελληνική Βουλή.
Στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα, για διήμερη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τρίτη ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης θα του παραδώσει Ψήφισμα της εθνικής αντιπροσωπείας με το οποίο θα αναγνωρίζεται το Παλαιστινιακό κράτος.
Κατά την άφιξη του προέδρου Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδελφική σχέση με τους Παλαιστίνιους, που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού θα είναι κλειδί για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας τη φιλοδοξία ότι η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς την κατεύθυνση της λύσης του Παλαιστινιακού, και ως παραδοσιακή φίλος της Παλαιστίνης και ως χώρα που βρίσκεται σε στενή σχέση με το Ισραήλ.
Αν λυθεί το Παλαιστινιακό θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Κατόπιν  θα μιλήσει στους Έλληνες βουλευτές, από το βήμα του Κοινοβουλίου. Σε ειδική συνεδρία της Βουλής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης θα παραδώσει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ψήφισμα της εθνικής αντιπροσωπείας με το οποίο θα αναγνωρίζεται το Παλαιστινιακό κράτος.
Προτού αναχωρήσει, θα έχει συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Η επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς γίνεται σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη – στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη- περίοδο. Μια περίοδο, την οποία χαρακτηρίζουν οι εβραϊκοί εποικισμοί, η έξαρση των κρουσμάτων θανατηφόρας βίας σε βάρος Παλαιστινίων εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και οι παλαιστινιακές  κινητοποιήσεις – διαμαρτυρίες, ο δυναμισμός των οποίων έχει ωθήσει πολλούς διεθνείς παρατηρητές να μιλούν για «χαρακτηριστικά νέας Ιντιφάντα» (έπειτα από εκείνες του 1987 και 2000).
Η παλαιστινιακή αρχή καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διευρυνθεί το φάσμα των χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Έως τώρα το έχουν αναγνωρίσει 138 κράτη.
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
«Το Παλαιστινιακό Κράτος που θα δημιουργηθεί, πρέπει να είναι ένα κράτος βιώσιμο, και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Απόλυτα σύμφωνος με τις ελληνικές θέσεις ο Πρόεδρος Αμπάς, έκανε λόγο για τερματισμό της κατοχής.

stokokkino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου