Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος: Θα καθίσουν κι άλλοι στο εδώλιο για την κατάρρευση της οικονομίας



Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου την καταχώρηση χθες από το δικαστήριο Λευκωσίας την πρώτης υπόθεσης για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, όπως δημοσιεύει το politis-news.com. Ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος για τα τέσσερα ονόματα πρώην ηγετικών στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας που κατηγορούνται για την υπόθεση και ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση μη εμφάνισης τους στο Δικαστήριο ανέφερε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις Αρχές ακόμη και σε εντάλματα σύλληψης.
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην περίπτωση του  κατηγορούμενου Ευθύμιου Μπουλούτα στενού συνεργάτη του Ανδρεα Βγενόπουλου που βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν δεν παρουσιαστεί οικειοθελώς τότε οι αρχές θα εκδώσουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Τέσσερα πρώην ηγετικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην πρώτη ποινική υπόθεση η οποία καταχωρίστηκε και αφορά το σκάνδαλο της οικονομίας.
Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης άναψε το πράσινο φως και η υπόθεση καταχωρίστηκε χθες το μεσημέρι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», το κατηγορητήριο εγκρίθηκε από την επαρχιακή δικαστή Λευκωσίας, κ. Σοφία Κλεόπα, η οποία όρισε την υπόθεση για παραπομπή των κατηγορουμένων σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 15 Φεβρουαρίου. Φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί αρκετό χρονικό περιθώριο μέχρι την πρώτη παρουσία των κατηγορουμένων ενώπιον του δικαστηρίου αφού ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Ελλαδίτης Ευθύμιος Μπουλούτας, στον οποίο θα πρέπει να επιδοθεί το κατηγορητήριο.
Οι κατηγορούμενοι
Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο στο εδώλιο θα βρεθούν οι:
-Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου.
-Παναγιώτης Κουννής, πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας.
-Νεοκλής Λυσάνδρου, ο οποίος διετέλεσε μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος, μέλος της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων  και μέλος της επιτροπής ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας.
-Μάρκος Φόρος, ο οποίος υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, μέλος της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων  και μέλος της επιτροπής ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας.
Από πλευράς μαρτύρων κατηγορίας στο κατηγορητήριο υπάρχουν τα ονόματα 19 προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Οι κατηγορίες
Στο κατηγορητήριο υπάρχουν συνολικά τέσσερις κατηγορίες οι οποίες αφορούν τα εξής αδικήματα:
-Χειραγώγηση της αγοράς
-Συνωμοσία προς καταδολίευση
-Παρουσίαση ψευδών στοιχείων-τήρηση ψευδών λογαριασμών
-Απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας
Όπως έγραψε και την Κυριακή ο «Π», οι κατηγορίες έχουν ως κεντρικό άξονα το ότι κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το 9μηνο του 2011, δεν ενημέρωσαν το κοινό, ως όφειλαν, για την απομείωση της υπεραξίας της τράπεζας. Ειδικότερα, εκείνο το οποίο αποδίδεται στους τέσσερις κατηγορούμενους είναι ότι ως εκ της θέσεώς τους, ενώ γνώριζαν ότι υπήρχε απομείωση σημαντικού μέρους των εργασιών της τράπεζας, παρέλειψαν να προβούν σε σχετική δημοσίευση προς το κοινό.
Θα δώσει μάχες ο Μπουλούτας
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση την οποία θα τηρήσει ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο Ευθύμιος Μπουλούτας τηρεί την ίδια γραμμή με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και πριν από μερικούς μήνες αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ελλαδικές ανακριτικές αρχές οι οποίες, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, ζήτησαν να τον ανακρίνουν για συγκεκριμένες υποθέσεις οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, είναι άσχετες με αυτήν που πήρε χθες τον δρόμο της δικαιοσύνης. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να έρθει οικειοθελώς στην Κύπρο και να αντιμετωπίζει το κατηγορητήριο. Είναι σίγουρο ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο το οποίο έχει στη διάθεσή του και δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας να χρειαστεί η υποβολή αιτήματος εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ώστε να εξαναγκαστεί να παραστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Πάντως, σε τέτοιες περιπτώσεις εκείνο το οποίο θα πρέπει να σταθμίσει ένας κατηγορούμενος είναι το ότι στην περίπτωση οικειοθελούς παρουσίας στο δικαστήριο οι πιθανότητες να παραμείνει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση είναι μεγάλες. Σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες είναι εξίσου μεγάλες ως προς τη διαταγή για κράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος φυγοδικίας αφού θα υπάρχει ήδη ως δεδομένο η άρνηση οικειοθελούς προσέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου