Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Το κερκυραϊκό NeverLost πήρε παγκόσμιο πρώτο βραβείο


neverlost

Νικήτρια στο φετινό Παγκόσμιο διαγωνισμό της Computer Science Teachers Association στην κατηγορία Γυμνάσια ανακηρύχτηκε η συνεργατική εφαρμογή του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών, για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android με την ονομασία “Neverlost”. 

Την 11η Δεκεμβρίου η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Computer Science Teachers Association – CSTA) ανακοίνωσε τους νικητές του ετήσιου Παγκόσμιου διαγωνισμού Πρόσωπα της Πληροφορικής – Faces of Computing.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού faces of Computing ήταν «Η Πληροφορική για το κοινό καλό» - (“Computing for the Common Good”). Το θέμα επιλέχθηκε επειδή επιτρέπει τους μαθητές να δείξουν την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα έκτος της καθημερινότητάς τους και τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Καινοτόμο εργαλείο
Η εφαρμογή NeverLost δημιουργήθηκε από μαθητές σχολείων, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας, με αποκλειστικό σκοπό να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Το κίνητρο τους ήταν να βοηθήσουνε παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κέρκυρας. Ο προβληματισμός τους αρχικά ήταν, πώς θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά με την κατοχή ενός κινητού τηλεφώνου να καλέσουν σε βοήθεια κάνοντας όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις. Για αυτό το λόγο σκέφτηκαν και δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία ένα παιδί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  μπορεί με 2 μόνο κινήσεις (2 κλικ) να καλέσει ένα τηλεφωνικό αριθμό, να στείλει ένα μήνυμα SMS, να δει τη θέση του σε χάρτη, να στείλει τη διεύθυνση που βρίσκεται ή να στείλει το χάρτη της θέσης του. Για την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής συνεργάστηκαν μαθητές από το Γυμνασιο Αμφιπαγιτών το ΕΠΑΛ Κ.Κορακιάνας το 2ο και το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας με υπεύθυνους τους καθηγητές πληροφορικής Σωτήρη Φωτίου, Νίκο Αλεξάκη, Ε. Σιώτο και Σπύρο Θύμη.
Μαθητές – δημιουργοί!
Όπως δηλώνει, στην ανακοίνωση της CSTA, το μέλος της Laura Blankenship: «Οι μαθητές δεν είναι μόνο καταναλωτές –consumers-  της τεχνολογίας αλλά και οι δημιουργοί της. Το να δείχνεις στους μαθητές, την αξία και τα πλεονεκτήματα της πληροφορικής είναι εξέχουσας σημασίας. Οι μαθητές θέλουν συχνά να βλέπουν την πληροφορική ως κάτι περισσότερο από το να δημιουργήσουν το επόμενο Angry Birds ή Minecraft. Θέλουν να αισθάνονται ότι με την επιστήμη της Πληροφορικής μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.»
Στην κατηγορία Λύκεια, πρώτο βραβείο πήρε σχολείο από το Phoenix των Η.Π.Α. δείχνοντας με το video τους, πως η πληροφορική άλλαξε τη ζωή του αδερφού μιας μαθήτριας του σχολείου, ο οποίος έχει αυτισμό.
Στην κατηγορία Δημοτικά, πρώτο βραβείο πήρε η εφαρμογή από το Δημοτικό σχολείο του Kac στη Σερβία, όπου οι μαθητές του σχεδίασαν ένα ρομπότ που ανταποκρίνεται στις φωνητικές οδηγίες ώστε να βοηθήσουν τυφλά παιδιά στην εκπαίδευση.
Ευχαριστίες
Οι καθηγητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους μαθητές τους για την άψογη συνεργασία τους το προηγούμενο σχολικό έτος καθώς και να τους συγχαρούν για την μεγάλη τους αυτή επιτυχία σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Που θα τη βρείτε
Την εφαρμογή Neverlost μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play Store, ενώ πληροφορίες για την εφαρμογή μπορείτε να βρείτε στην σελίδα που δημιούργησαν οι μαθητές: http://www.epalkerkyras.com/neverlost  .

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου