Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων - Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα



Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών το οποίο θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.
Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών θα παρέχονται μέσα σε λίγες ώρες στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ιδρύματα πληρωμών για φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς να παραβιάζονται οι διατάξεις για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.
Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων. Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του συστήματος εκτιμά πως θα διευκολύνει σημαντικά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το εν λόγω σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Δεκεμβρίου και θα παρέχει στους ελεγκτές μέσα σε 24 ώρες από την υποβολή του αιτήματος τους να μπορούν να έχουν το πλήρες τραπεζικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου, με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.
Ενεργοποίηση ηλεκτρονικού κατασχετήριου - Άμεση δέσμευση καταθέσεων
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία αναμένεται να υπογράφει τις επόμενες ημέρες, σταματάει η αποστολή δια ταχυδρομείου των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες για χρέη στο Δημόσιο των Ελλήνων φορολογουμένων και πλέον η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Στο πλαίσιο της απόφασης, μόλις αποστείλει το ηλεκτρονικό κατασχετήριο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη  αυτομάτως να δεσμεύει το ποσό που οφείλει ο Έλληνας φορολογούμενος στην εφορία χωρίς προηγούμενη ειδοποίησή του.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών απο τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.
Η απόφαση αναγράφει τα εξής: «Εφόσον υφίσταται πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του φορολογούμενου, τότε η τράπεζα υποχρεούται στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών στο ελληνικό Δημόσιο εντός 10 ημερών από την παραλαβή από την τράπεζα του κατασχετηρίου».
Φόβοι για κύμα μετανάστευσης καταθέσεων
Αναστάτωση και φόβο -που δεν απέχουν πολύ από τον πανικό- προκαλεί η βουλιμία της εφορίας να βάλει χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις για χρέη στο Δημόσιο ξεκινώντας και από μικρά ποσά, κάτω των 50 ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δέσμευσης χρημάτων που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας ή πολύ χαμηλών συντάξεων φορολογουμένων.
Οι τράπεζες τελούν εν μετρία συγχύσει υπό το φόβο μαζικής μετανάστευσης καταθέσεων και αναλήψεων που πυροδοτούν οι αθρόες κατασχέσεις. Θεωρούν ότι θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός στους καταθέτες, αλλά και να μην απασχολούν προσωπικό για να διαχειριστούν αιτήματα για κατασχέσεις μικροποσών.
Παράγοντες του τραπεζικού κλάδου είχαν επισημάνει και παλαιότερα, ότι στόχος είναι να μπει ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία επί της ουσίας δεν δημιουργούν εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες. Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί σε βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.

πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου