Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ξενοδοχεία και γκολφ σε περιοχή NATURA της Κέρκυρας- Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που θέλουν



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ξενοδοχεία και γκολφ στη NATURA Κορισσίων! 
ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ – «ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ» ΚΑΣΤΕΛΛΟ 
Με «ηθική αυτουργία» για τέλεση αξιόποινων πράξεων ισοδυναμεί το πωλητήριο του ΤΑΙΠΕΔ για τον Νήσο (Ίσσο) Κορισσίων, τον πυρήνα δηλαδή της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 με τις αμμοθίνες και το κεδρόδασος-αραχνόδασος, στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχείου, και γκολφ… Η εκτίμηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ότι το αγροτεμάχιο 1.788 στρεμμάτων (που δολίως δεν είχε προσδιοριστεί) ταυτίζεται με τον πυρήνα της NATURA 2000, επαληθεύεται δυστυχώς με τον συνημμένο στο πωλητήριο χάρτη (απεικόνιση του Google Earth). Ανάλογη «άγνοια» νομοθεσίας αποτελεί η ψευδής αναφορά του εγγράφου σε έλλειψη «αρχαιολογικών περιορισμών» στην αξιοποίηση του Καστέλλο Μιμπέλι – κηρυγμένο το 2009 από τον νυν πρωθυπουργό.
Παρότι στην Κορισσίων η Πολιτεία δεν θεσμοθέτησε με Προεδρικό Διάταγμα (παραβιάζοντας κάθε προθεσμία και το πνεύμα του νόμου) ειδικότερες ζώνες προστασίας, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ζώνη των αμμοθινών και το κεδρόδασος συνιστούν τον χερσαίο πυρήνα της υπό προστασία περιοχής. Η ειδική αξία του χώρου είναι, κατά τον νομικό όρο, «πασίδηλον». Εκτός του ότι είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, έχει πλέον γίνει και «παγκοίνως» (σε όλους) γνωστή από σωρεία δημοσιευμάτων του τοπικού (και μη) τύπου και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ο δε τύπος αξιοποίησης που «υποδεικνύει» το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ προτρέπει τρίτους (δυνάμει αγοραστές) να προβούν σε ενέργειες που συνεπάγονται αναπόδραστα καταστροφή ενός υπό απόλυτη προστασία χώρου – και τη μη αναστρέψιμη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η «λογική» του ΤΑΙΠΕΔ ότι ογκώδεις αμμοθίνες (ηλικίας εκατομμυρίων ετών) δύνανται ένεκα άμμου να λειτουργήσουν ως… γκολφ, προδίδει τη θεώρηση μιας τριτοκοσμικής Ελλάδας από τριτοκοσμικούς εκποιητές των πάντων. Το ίδιο τριτοκοσμικά αντιμετωπίζεται και ο Νόμος, Ελληνικός (Συνταγματικός και μη) και Κοινοτικός. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επιληφθούν, προτού η χλεύη της Νομιμότητας επιφέρει απόλυτη απαξίωση και καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου