Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η Γερμανία, η ενέργεια και η τρόικα...


Παιχνίδι στρατηγικής και εξουσίας

“ Το περίπλοκο οικονομικό παιχνίδι, έχει μπει σε μια άλλη περίοδο όπου οι υψηλές τεχνολογίες και η ενέργεια, θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Βερολίνου.  ”

Του Κώστα Καπνίση 
Ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές στον κόσμο, ο Νόαμ Τσόμσκι, έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για την τρόικα και για το ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής της, «αναγνωρίζοντάς» την ως ένα όργανο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο όχι μόνο δεν είναι μύθος, αλλά έχει και θύματα παγκοσμίως στο διάβα του. Ο Τσόμσκι, επεσήμανε πρόσφατα ότι αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα και την τρόικα, έχει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία.
Ο Αμερικανός διανοητής, κατανοώντας σε βάθος το «παιχνίδι» της Γερμανίας στην Ευρώπη, έχει διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Βερολίνου. Μπορεί η Γερμανία να έχει βιομηχανία, να αναπτύχθηκε οικονομικά, σε βάρος των Ευρωπαίων εταίρων της πάντα, περνώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οτιδήποτε ήταν θετικό για την γερμανική οικονομία και τις εξαγωγές της. Πάντοτε όμως, είχε ένα σημαντικό και αξεπέραστο μέχρι σήμερα πρόβλημα. Την ενέργεια. Το γερμανικό κράτος προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία. Τι θα γινόταν όμως, υποθετικά, τούτη την στιγμή που ξεκινά ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας στην Γηραιά ήπειρο, αν η Ρωσία, έκλεινε την «κάνουλα» του φυσικού αερίου στην Γερμανία, όπως για παράδειγμα εκείνη απειλεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τις τράπεζές τους, αν δεν εφαρμόσουν άγρια μέτρα λιτότητας σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών και προς όφελος των διεθνών αρπακτικών; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η Γερμανία θα ξεπάγιαζε. Caput. Που λένε και οι Γερμανοί στην δική τους γλώσσα.
Η Άνγκελα Μέρκελ, οδεύοντας προς την τρίτη της θητεία, στηριζόμενη μάλιστα από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, έχει βαλθεί να ξεπεράσει ακόμα και την αλήστου μνήμης Μάργκαρετ Θάτσερ. Μέσα στο μυαλό της, η Γερμανίδα καγκελάριος συνέλαβε κάτι, το οποίο είναι προφανές, αλλά τα απλά και προφανή είναι μερικές φορές αυτά που κρύβουν την ουσία. Η νοτιοανατολική Μεσόγειος, κρύβει ένα τεράστιο ενεργειακό θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περιοχή (Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία κ.α) έχουν «καθαρίσει» οι ΗΠΑ, απαλλασσόμενες από δικτάτορες και «δικτάτορες», οι οποίοι θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στις επικείμενες εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή της νότιας Ευρώπης – Μεσογείου.
Είναι προφανές, ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι οι ισχυροί ενεργειακοί παίκτες στην περιοχή με τους γνωρίζοντες τις ενεργειακές εξελίξεις να προσπαθούν να προσεγγίσουν την μαγική ενεργειακή τριπλέτα. Ανάμεσα σε αυτούς και τα ρομποτοειδή του Βερολίνου, τα οποία κρατούν στα χέρια τους με κύριο «όπλο» την Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ, ένα πράγμα το οποίο είναι χάρτινο. Το κοινό νόμισμα βεβαίως. Ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα που σε μια διεθνή αναστάτωση και ανησυχία το «χαρτί» δεν μπορεί να πει τίποτε μπροστά στην ενέργεια. Το περίπλοκο οικονομικό παιχνίδι άλλωστε έχει μπει σε μια άλλη περίοδο όπου οι υψηλές τεχνολογίες και η ενέργεια, θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι Γερμανοί όμως είναι μονοφαγάδες. Έχουν χρήμα, έχουν τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ενέργεια. Η Ελλάδα, από ότι έχει αποδειχτεί από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας στα βάθη της θάλασσάς της, αλλά και εξαιρετικά υψηλές και ποιοτικές ποσότητες μετάλλων όπως χαλκού, χρυσού, λιγνίτη και άλλων. Η Γερμανία λοιπόν των πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέους, ανακάλυψε ότι η Ελλάδα με 300 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ χρέους είναι απειλή για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Γελούν και οι πέτρες; Για τους γνωρίζοντες, πιθανότατα ναι, για τους αδαείς όμως και τους «χάφτοντες» την οποιαδήποτε αρλούμπα συνωμοσίας και προπαγάνδας όχι.
Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Αποφασίστηκε να μπουν κάποιες ακόμα χώρες, οι οποίες όντως είχαν κάποια δημοσιονομικά ελλείμματα, στο παιχνίδι, έτσι για «ξεκάρφωμα», όπως η Ισπανία ή ακόμα και η Ιταλία. Αυτές είναι σημαντικές παίκτριες, καθώς είναι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Κατά έναν «περίεργο» όμως τρόπο, η Ισπανία, πήρε βοήθεια για τις τράπεζές της ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ της προσφέρθηκαν περίπου 100, αλλά δεν δέχτηκε για κανέναν λόγο να μπει σε Μνημόνιο. Από την άλλη μεριά η Ιταλία, αρνείται πεισματικά να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη της Μέρκελ και δανείζεται σταθερά με επιτόκια ύψους 6%, 7%, ακόμα και 8%. Εννοείται πως δεν δέχεται ούτε συζήτηση για Μνημόνιο.
Είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι τα Μνημόνια και η τρόικα, φτιάχτηκαν ως Δούρειος Ίππος, προκειμένου το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη συμμαχία της Άνγκελα Μέρκελ και τα διεθνή αρπακτικά – παράσιτα της παγκόσμιας οικονομίας να αλώσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο, βρίσκοντας σε δυτικού τύπου αναπτυγμένες χώρες, πάμφθηνο μορφωμένο - εργατικό δυναμικό. Για να το καταφέρουν έπρεπε πρώτα να τοποθετήσουν παντού στην Ευρώπη κυβερνήσεις μαριονετών, οι οποίες δε θα έφερναν, με αντάλλαγμα την εξουσία και τα εσωτερικά «μικροπαίχνιδα» των ντόπιων «ελίτ», την παραμικρή αντίρρηση στα σχέδια των αρπακτικών. Φρόντισαν μάλιστα να ντύσουν με έναν μανδύα νομιμότητας την υποταγή τους μιλώντας για «δεσμεύσεις» για «τήρηση των συμφωνηθέντων» και κάνοντας που και που κάποια Eurogroup, όπου μάλιστα έχουν ορίσει ως πρόεδρο έναν Ολλανδό εκτροφέα χοίρων. Τον γνωστό πλέον σε όλους, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανύπαρκτο μέχρι χθες και χαμένο στα απέραντα ολλανδικά λιβάδια, όπου έπαιζε ανέμελος με τους χοίρους του. Η σημερινή «πολιτική ηγεσία» της Ευρώπης είναι για να την βλέπουν σε βίντεο οι μελλοντικές γενιές ή αν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος και οι προηγούμενες γενιές μεγάλων πολιτικών ηγετών της Ευρώπης και να γελούν μαζί τους.
Συνεπώς, η τρόικα είναι ένα εξωθεσμικό κατασκεύασμα – μόρφωμα, χωρίς καμιά νόμιμη ισχύ. Οι μόνοι που της δίνουν αξία και «νομιμοποίηση» είναι οι κυβερνήσεις που «διαπραγματεύονται» μαζί της, όταν ακόμα και οι εταίροι αποφεύγουν να εμπλέκονται στον «ρόλο» της τρόικα και αρνούνται να διαπραγματευτούν πολιτικά με κυβερνήσεις στις οποίες έχει εγκατασταθεί το «καθεστώς τρόικα». Συμπερασματικά, η Ευρώπη, αλλά και οι λαοί μεμονωμένα, ήρθε η στιγμή να αντιδράσουν και να στείλουν αρχικά την τρόικα από εκεί που ήρθε. Στη συνέχεια, στις ευρωεκλογές που έρχονται να στείλει από εκεί που ήρθαν τους «πολιτικούς» που παίζουν το παιχνίδι των απανταχού νεοφιλελεύθερων υβριδίων και να εκλέξει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εκπροσώπους των γνήσιων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Η Ευρώπη και οι λαοί της, αν θέλουν να σωθούν, έχουν μια τελευταία ευκαιρία στις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου…

periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου