Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ληστεία μετά φόρου



O νέος φόρος ακινήτων είναι τελείως άδικος και θα ρίξει την κοινωνία ακόμα πιο βαθιά στο μνημονιακό βάραθρο.
Είναι μάλλον περιττό να παρατηρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-τρόικας είναι η πιο αντιδραστική από το 1974 –κανείς καλοπροαίρετος δεν το αμφισβητεί πλέον. Έχει καταστεί επίσης κοινοτοπία το ότι οι ημεδαποί μερκελιστές διακατέχονται από βαθύ ταξικό μίσος εναντίον των φτωχών και της μεσαίας τάξης –δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το κρύψουν πλέον. Αυτό όμως που όντως συνεχίζει να εντυπωσιάζει, είναι η ακατάβλητη ικανότητα της κυβέρνησης να γίνεται διαρκώς χειρότερη. Εύλογα διερωτάται κανείς αν υπάρχει κάποιο όριο σε αυτή τη διαρκή πολιτική εξαθλίωση.
Με το νομοσχέδιο Στουρνάρα-Σαμαρά για τη φορολογία των ακινήτων, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κι ότι βασική έγνοια των κυβερνώντων είναι το πώς θα λεηλατήσουν ό,τι έχει απομείνει από μια ήδη λεηλατημένη κοινωνία. Για μια οικονομία που βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης κι έχει χάσει το ¼ του ακαθάριστου προϊόντος της, αποτελεί χαριστική βολή η βαριά φορολόγηση, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει τόσο έντονα ταξικό χαρακτήρα. Γιατί όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο παρελθόν, στην Ελλάδα παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα να υπερφορολογούνται οι φτωχοί και υποφορολογούνται οι πλούσιοι.
Το χαράτσι στα ακίνητα είναι ένας φόρος που αρχικά παρουσιάστηκε σαν έκτακτος, ενώ σήμερα τον βλέπουμε να μονιμοποιείται και να επεκτείνεται. Δεν λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου, αφού επιβάλλεται επί του κάθε ακινήτου ξεχωριστά, ενώ δεν υφίσταται αφορολόγητο όριο. Το πιο εξωφρενικό βέβαια είναι ότι ο φόρος υπολογίζεται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών που είχαν καθιερωθεί πριν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Εν ολίγοις, ο νέος φόρος ακινήτων είναι τελείως άδικος και θα ρίξει την κοινωνία ακόμα πιο βαθιά στο μνημονιακό βάραθρο. Πρόκειται όχι για κοινό νομοθέτημα, αλλά για ληστεία μετά φόρου.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου