Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σε αργία ο Δήμαρχος Παξών λόγω πρωτόδικης καταδίκης του, δύο μήνες πριν το Εφετείο!


168paxoi

Η υπόθεση της αγοράς των χημικών για την αφαλάτωση στους Παξούς το 2007, φαίνεται πως θα στοιχήσει τη θέση του Δήμαρχου Σπύρου Μπογδάνου ο οποίος, μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Απριλίου, αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων να τεθεί σε αργία.
Την απόφαση για την αργία του κ. Μπογδάνου αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και την Πέμπτη ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας, ο οποίος κινήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά από καταγγελία κάτοικου των Παξών γιατί δεν έχει κινηθεί η νομοθεσία του Καλλικράτη που προβλέπει έκπτωση αιρετών από το αξίωμά τους αν τους επιβάλλεται πρωτόδικη ποινή για θέμα άσκησης των καθηκόντων τους, ανεξάρτητα από το είδος και το ύψος της ποινής…
Νομοθεσία η οποία εντάχθηκε μόλις προ τριών ετών στις προβλέπεις για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και για την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ετοιμάσει ρύθμιση για την τροποποίησή της, αφού διώκει δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη…
Η υπόθεση
Ο Δήμαρχος και ο τότε αντιδήμαρχος Παξών καταδικάστηκαν τον Απρίλιο σε πρώτο βαθμό με ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2007, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της αφαλάτωσης στο νησί του Ιονίου για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των κατοίκων και των τουριστών μέσα στο καλοκαίρι.
Μετά την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης η οποία έδωσε τέλος στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης με βυτιοφόρα και τσουχτερό κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού, ο Δήμος προχώρησε στην προμήθεια τριών δόσεων των απαραίτητων για τη λειτουργία της εγκατάστασης χημικών, από την κατασκευάστρια εταιρία.
Τότε, πολιτικά στελέχη των Παξών είχαν καταγγείλει την προμήθεια αυτή ότι έγινε με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, με δαπάνη η οποία ξεπερνούσε το ποσό μέχρι το οποίο ο κάθε δήμαρχος έχει δικαίωμα να κάνει απευθείας αναθέσεις.
Από την πλευρά της η τότε δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στις διαδικασίες αυτές καθώς, αφενός μεν τα (δύο ειδών) χημικά που απαιτούνταν ήταν υποχρεωτικό να ήταν συμβατά με το κατασκευασθέν έργο και παρασκευάζονταν μόνο από την εν λόγω εταιρία ενώ για ένα από τα δύο είδη, υπήρχε η πρόβλεψη στην σύμβαση κατασκευής της μονάδας αφαλάτωσης για την υποχρέωση προμήθειάς τους από τον κατασκευαστή.
Αν και η καταγγελία έγινε και για τους δύο τύπους χημικών, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι για το ένα είδος ήταν υποχρεωτική βάσει της σύμβασης η προμήθεια με τον τρόπο που έγινε, ωστόσο, για το δεύτερο τύπο έκρινε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαδικασία διαγωνισμού ώστε, ακόμα και αν τελικά έπρεπε να γίνει προμήθεια του συγκεκριμένου σκευάσματος, ενδεχόμενη αγορά του από μεταπωλητή θα μπορούσε εν δυνάμει να αποκτηθεί με έκπτωση.
Αν και ο Εισαγγελέας δέχθηκε πως δεν προκύπτει ζημιά του Δήμου από τη διαδικασία, η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου θεώρησε ότι ενδέχεται να προκύπτει ζημιά και για το λόγο αυτό επεβλήθη η ποινή στους δύο αιρετούς.
Σίγουροι για την απόφαση του Εφετείου αλλά… φοβούνται αναβολή!
Ας σημειωθεί ότι η αργία στον κ. Μπογδάνο αναμένεται να επιβληθεί μόλις δύο μήνες προτού εκδικαστεί η έφεση που έχει αυτός υποβάλλει, στην οποία θα εκδοθεί και η τελεσίδικη απόφαση. Αν στο δεύτερο βαθμό ο κ. Μπογδάνος δικαιωθεί, τότε θα επιστρέψει στη θέση του. Στελέχη της παράταξης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών θεωρούν ότι είναι βέβαιη η δικαίωση Μπογδάνου στο Εφετείο, σύμφωνα και με εκτιμήσεις των νομικών του συμβούλων, ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία ως προς το αποτέλεσμα δεν είναι για την απόφαση καθ΄ αυτή αλλά για ενδεχόμενο αναβολής της εκδίκασης για μετά τις εκλογές του Μαΐου, οπότε και ο νυν δήμαρχος δεν θα έχει όσο υπάρχει η εκκρεμότητα να υποβάλλει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία.
Επρόκειτο να αλλάξει η νομοθεσία, αλλά «πάγωσε» λόγω ΠΑΣΟΚ
Τα ζητήματα που προκύπτουν από την νομοθεσία του 2009 που θέτουν σε αργία ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση έχουν προβληματίσει μεγάλο μέρος της Αυτοδιοίκησης καθώς «καταδικάζεται» οποιοσδήποτε αιρετός έχει εις βάρος του πρωτόδικη απόφαση η οποία σε πολλές περιπτώσεις, ανατρέπεται στη συνέχεια από τα Εφετεία. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης που πρωτοεισήχθηκε με το Νόμο Καλλικράτη επί υπουργίας Ραγκούση, δεν θα αλλάξει παρά την πρόθεση του Γιάννη Μιχελάκη καθώς επρόκειτο να εισαχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο – σκούπα για την Αυτοδιοίκηση το οποίο παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες με «εντολή» ΠΑΣΟΚ για τις προβλέψεις περί «σπασίματος» ενιαίων νησιωτικών δήμων σε περισσότερα κομμάτια!

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου