Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προστατεύει τους δανειολήπτες


Η Ευρώπη προστατεύει τους δανειολήπτες

“ Φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αληθινό, καθώς την ώρα που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διαπραγματεύεται με την τρόικα το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών , έρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με έγκριση οδηγίας προστατεύει την πρώτη κατοικία των Ευρωπαίων πολιτών. ”

Φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αληθινό, καθώς την ώρα που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διαπραγματεύεται με την τρόικα το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών , έρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με έγκριση οδηγίας προστατεύει την πρώτη κατοικία των Ευρωπαίων πολιτών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η σχετική οδηγία εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και την προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα ο Ισπανός εισηγητής της πρωτοβουλίας αυτής, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο μιλά για «καινοτόμο απόφαση», η οποία θα αποβεί προς κάλυψη και όφελος των δανειοληπτών στην Ευρώπη.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζει ο Ισπανός εισηγητής, για να προσθέσει ότι «Στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο, επισημαίνει ότι «Η πρώτη βασική αλλαγή είναι ότι οι πάροχοι στεγαστικής πίστης εντάσσονται σε πιο αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης και επιτήρησης. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι προστατεύουμε καλύτερα τον καταναλωτή, για παράδειγμα καθιερώνουμε ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ενημέρωσή του, καθώς και μία περίοδο χάριτος, τουλάχιστον επτά ημερών, κατά την οποία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δάνειο».
Σε ότι αφορά το αν αυτή η οδηγία θα ισχύσει και για τους παλιούς δανειολήπτες, ο Ισπανός εισηγητής, τόνισε ότι η ευθύνη περνά στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προστατεύσουν τους δανειολήπτες και να μην έχουν τους πλειστηριασμούς ως την «εύκολη λύση». Ωστόσο, ο Πρεσέδο, εκτίμησε ότι πιθανότατα η νέα αυτή οδηγία είναι δυνατό να επηρεάσει και το ισχύον νομικό καθεστώς, σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τους δανειολήπτες.

periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου