Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ο Τομπούλογλου ως γαλοπούλα στο πολιτικό τραπέζι



"Μια ματιά στα tweet του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη αρκεί για να καταλάβει κανείς την αξία που αποδίδει η Νέα Δημοκρατία στην επιχείρηση "καθαρά χέρια" που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Ο εκ μεταγραφείς από τον ΛΑΟΣ βουλευτής Β Αθήνας, με αφορμή τη σύλληψη του Χ. Τομπούλογλου, μεταδίδει με πάθος το μήνυμα ότι το κόμμα του "πιάνει και τους δικούς τους" και ζητά από το κοινό να πει, επιτέλους, συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η διαγραφή από τη ΝΔ του Μιχάλη Λιάπη, ανιψιού του ιδρυτή, για το ανασφάλιστο τζιπ με τις πλαστές πινακίδες. Αυτό που μας λένε είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τίποτα όταν πρόκειται για θέματα ηθικής τάξης και ότι η εντολή που έχει δώσει είναι "όλα στο φως" και "μηδενική ανοχή στη διαφθορά". 

Της Αγγελικής Σπανού. 
Είναι αλήθεια ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές έκαναν με άψογο τρόπο τη δουλειά τους και έχοντας πάρει εντολή από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσουν. Η Νέα Δημοκρατία μόνο να κερδίσει έχει από αυτή τη στάση, σε ό,τι αφορά μάλιστα και τον εξάδελφο του Κ. Καραμανλή, ο δικαιολογημένος διασυρμός του πρώην υπουργού έχει πολλαπλή σημασία γιατί, όσο να ναι, φέρνει ένα κάποιο μούδιασμα στους καραμανλικούς που το τελευταίο διάστημα έδειχναν μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι αυτός που επιδιώκει η ΝΔ από την αποκήρυξη των γαλάζιων που βγήκαν από το δρόμο της αρετής. Γιατί ένα θέμα είναι η τιμωρία των ασώτων, άλλο θέμα είναι ο βίος και η πολιτεία τους μέχρι τώρα. Με αφορμή τη μίζα Τομπούλογλου, η κοινή γνώμη ενημερώνεται ξανά για τη διαδρομή του ως επαγγελματία υποψήφιου για τη Βουλή και την Αυτοδιοίκηση και αυτό που μένει τελικά είναι ότι κατάφερε να τοποθετηθεί πρόεδρος στο "Αγλαϊα Κυριακού" απλώς και μόνο επειδή είχε τις κομματικές περγαμηνές. Θυμόμαστε, δηλαδή, ότι το πολιτικό σύστημα εξουσίας εξακολουθεί να λειτουργεί με τους παραδοσιακούς όρους του παλαιοκομματισμού και του φαβοριτισμού. Ανάλογοι συνειρμοί έγιναν και όταν εντοπίστηκε παράνομος ο Μιχάλης Λιάπης ο οποίος εκτέθηκε όχι μόνο με τις πράξεις του αλλά και με τα λόγια του, δηλώνοντας κακοπαθημένος από την κρίση συνταξιούχος. Τώρα έχασε τη σοβαρότητά του ο ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή αυτός ήταν πάντα και προστατευόταν γιατί η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός εξακολουθούν να βασιλεύουν;
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι πρέπει να ρίξουν κόσμο στον Καιάδα, κάθε φορά που παρουσιάζεται η ευκαιρία, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το πρόσωπο του πρωθυπουργού, του οποίου η εικόνα παραμένει σχετικά καλή. Πίσω από αυτή την επικοινωνιακή προσπάθεια υπάρχουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως α) στην επιθυμία των πολιτών να δοθεί ένα τέλος στη δοκιμασία που περνούν τώρα β) στο ηθικό πλεονέκτημα που έχει λόγω της αποχής από τη διακυβέρνηση και χάρη στην αντισυστημική εικόνα που καλλιεργεί.
Το τελευταίο διάστημα έπεσαν σκιές πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν προκαλέσει αισιοδοξία στους πολιτικούς αντιπάλους τους: Τη μία η έρευνα για φορολογικές υποθέσεις του δικηγόρου Αλ. Μητρόπουλου, την άλλη η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες που έφερε στο φως τα χρυσά εισοδήματα αρκετών βουλευτών, αλλά κυρίως το εύκολο εκατομμύριο του πρώην συνδικαλιστή Δ. Τσουκαλά και τις επενδύσεις στην JP Morgan και τη Black Rock των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα αυτών που προορίζονται να χειριστούν τα οικονομικά σε μια "κυβέρνηση της Αριστεράς". Η Κουμουνδούρου επέλεξε να αφήσει τους βουλευτές μόνους τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και δεν τα κατάφεραν καλά, αν θυμηθούμε ότι ο Τσακαλώτος επικαλέστηκε τον... μπαμπά του για να δικαιολογήσει τις επενδυτικές επιλογές του.
Από την πλευρά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδειξαν αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση στην κριτική τους και αυτό μάλλον οφείλεται στη διάθεσή τους να αφήσουν -προσωρινά- το νερό να κυλήσει ελεύθερα στο αυλάκι επενδύοντας στην πολιτική ζημιά που προκαλεί η έκπληξη: "Είδες και οι ΣΥΡΙΖαίοι;"

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου