Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός Βορίδη


Τόση φασαρία που προηγήθηκε για σαρωτικό ανασχηματισμό πως εξηγείται αφού δεν άλλαξαν οι βασικοί υπουργοί (οικονομικών, υγείας, εξωτερικών κοκ);

Εξηγείται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής σκοπιμότητας αναβαθμίζοντας ραγδαία τον Μάκη Βορίδη που τοποθετήθηκε επικεφαλής του κρίσιμου για τις εκλογές υπουργείου Εσωτερικών. Ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ βουλευτής ανατολικής Αττικής της ΝΔ είχε βρεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των αντιδράσεων του Ισραήλ για το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί λόγω αντισημιτικών απόψεων τις οποίες είχε εκφράσει στο παρελθόν αλλά δεν αποκήρυξε όπως έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ηταν πολύ συνεργάσιμος με το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της θητείας του, μέχρι και τα σχέδια για την καλλιέργεια φαρμακευτικής-βιομηχανικής κάνναβης προώθησε, ενώ δεν εκτέθηκε ιδιαίτερα στα ΜΜΕ και έτσι απέφυγε τα τηλεοπτικά ατυχήματα.

Δεν είναι αυτοί οι μόνοι λόγοι της αναβάθμισης του Μάκη Βορίδη. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών έχει σταθεί ως δικηγόρος στο πλευρό του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του πιο δραστήριου μιντιάρχη της χώρας Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας τις ισραηλινές ευαισθησίες, έχει να κάνει και με την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών του με το σύστημα Μαρινάκη που συμπίπτει χρονικά με μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση για τον επιχειρηματία, με τη λογοκρισία κειμένου της Ελ. Ακρίτα από ΤΑ ΝΕΑ και την εκδίωξη της Δ. Κρουστάλλη από το Βήμα επειδή υπερασπίστηκε ρεπορτάζ μη αρεστό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο εκλογικό υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απολύτως έμπιστος του πρωθυπουργού, ώστε να έχουν την ησυχία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δίνοντας το βάρος στον εκλογικό σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός άφησε ανενόχλητο και τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Βασίλη Κικίλια. Με τον Αδωνι θυμωμένο στα τηλεπαράθυρα όλη μέρα κάθε μέρα δυσχεραίνεται η εκλογική προσπάθεια και με τον δημοφιλέστατο Κικίλια απογοητευμένο, επίσης. Εξάλλου, κάποιος πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και η ώρα του "ταμείου" δεν έχει έρθει ακόμη.

Ούτε καν τον Αντώνη Σαμαρά δεν δυσαρέστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Του πείραξε τον Γ. Βρούτση αλλά του άφησε την Ν. Κεραμέως. Η προεκλογική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα.

Η αναβάθμιση του Μ Βορίδη, όμως, έχει. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι αυτός που έχει θεωρητικοποιήσει τον σχεδιασμό της στρατηγικής ήττας της Αριστεράς, ώστε ποτέ ξανά να μην επιστρέψει στη διακυβέρνηση.

Το είχε πει με σαφήνεια τον Αύγουστο του 2018: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Ισως τώρα θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου