Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ακροδεξιότερα του βασιλέως

Όπου βασιλεύς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά. Βασιλέας αυτός και αρχιδούκας της Αθήνας ο ανιψιός του. Κι αφού εμβολίασε τους αυλικούς του, ήρθε η ώρα να τούς "ανασχηματίσει" κι όλας. Τι πέτυχε; Κάτι στο οποίο είχαν αποτύχει άνθρωποι επιφανείς, που η ιστορία χαρακτήρισε "κοινοβουλευτικούς δικτάτορες".

της Λένας Διονυσίου

Είχαμε ήδη την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα Θάτσερ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα για νέες περιπέτειες. Όχι, δε θα επιτεθεί στα Φόκλαντς. Προταιρεότητες (κι εχθροί) είναι τρείς: Το δημόσιο νοσοκομείο, η ελευθερία και η ευημερία των λιγότερο τυχερών του καπιταλισμού τούτου.

Τελικά, μπορούσε κι ακροδεξιότερα. Έτσι,ο κ. Βορίδης από την κυβερνητική αφάνεια (υπενθυμίζω ότι είχε προκαλέσει την οργή του ισραηλιτικού συμβουλίου της Ελλάδας για τις αντισιωνιστικές του δηλώσεις) πέρασε στην πρώτη γραμμή. Υπουργός Εσωτερικών με δίπλα του τη Σοφία Βούλτεψη.  Εν ολίγοις, πάμε για εκλογές (όποτε γίνουν) με πυξίδα τον ρατσισμό' αντιπροσφυγικό λόγο, καλλιέργεια εσωτερικών εχθρών, περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Νέες "Ηριάννες", πιθανώς. 

Από κοντά, στο πόστο του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μερικές φορές οι πραγματικότητα είναι τόσο αδιανόητη, που δε βρίσκει κανείς λέξεις. Όλη αυτή η τρομακτική δυστοπία, θα καταλήξει σε έναν όλεθρο. Κι όμως, η κοινωνία είναι ήδη καζάνι που βράζει.

Θα απαγορευτούν ελευθερίες που είχαμε δεδομένες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες. Ίσως να αλλάξουν και ποινικοί κώδικες για πλημμελήματα και κακουργήματα, όπως ο διαβόητος κουκουλονόμος. Ταυτόχρονα, η Υγεία περνάει σε διαδικασία τιμοκαταλόγου, ουσιαστικά αποκλείοντας φτωχότερους ασθενείς και η Παιδεία συνεχίζει να αυτοεξοντώνεται, χωρίς αντίδραση μέσα στην πανδημία.

Αλλά η κοινωνία σιγοβράζει, αυτό το ξέρουμε γιατί υπάρχουμε, δεν υπάρχει κανένα επίσημο στόμα να μας το πει. Συζητάμε, μιλάμε. Άλλαξε κι η δεκαετία, σωστά; 

Την προηγούμενη δεκαετία ρίχναμε, κυρίως, κυβερνήσεις. Μετρούσαμε εκατοντάδες τραυματίες, με κυριολεκτικούς αριθμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, επίσης. Και ρίχναμε κυβερνήσεις. 

Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει, ούτε και πώς. Υποψιάζομαι, μόνο, ότι η αγριότητα που ζούμε θα απαντηθεί με μια αγριότητα που δεν έχουμε ασκήσει ξανά. Τελικά, αυτή η κυβέρνηση απέδειξε όσα είχε να αποδείξει: Μπορούσε και ακροδεξιότερα. Από εδώ και στο εξής, έχει μόνο ανηφόρα για εμάς και κατηφόρα για εκείνους. Πιο χαμηλά, μέχρι να τα τελειώσουν όλα.

Εμάς μας απέμεινε ο φόβος. Ευτυχώς, όμως, μεταλλάσσεται σε οργή, έχει αποδείξει η ιστορία, μέσα σε δευτερόλεπτα. Έρχονται ιστορικές στιγμές.

κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου