Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η απόλυτη ήττα της Δύσης και η θεωρία Λοβέρδου


Το πραγματικό ζήτημα και οι τοξικές ελληνικές αναγνώσεις.

Η τριτοκοσμικής ατμόσφαιρας απόπειρα πραξικοπήματος στις ΗΠΑ ήταν η κορύφωση του ευτελισμού των θεσμών και της αυταρχικής στροφής που σηματοδότησε η προεδρία Τραμπ.

Την ώρα που η Ρωσία θριαμβεύει διπλωματικά και η Κίνα οικονομικά, η αμερικανική δημοκρατία υποχωρεί δίνοντας τη δυνατότητα στα καθεστώτα της Ανατολής να κυριαρχήσουν σε πλανητικό επίπεδο.

Οι πληγές που άνοιξαν η πανδημία και η ακροδεξιά διακυβέρνηση στο σώμα της Αμερικής θα αιμορραγούν για καιρό.

Επειδή πρόκειται για τη μητρόπολη του καπιταλισμού, οι άνεμοι της παρακμής φτάνουν στην Ευρώπη και επηρεάζουν ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Η ελληνική ανάγνωση της βαθιάς αμερικανικής κρίσης περιλαμβάνει τη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ έχουν περάσει σε φάση υποχρεωτικής αυτοαναφορικότητας και αυτό εκ των πραγμάτων θα περιορίσει το ενδιαφέρον τους για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Η εσωστρέφεια στην οποία βυθίζονται οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να αποθρασύνει τον Ρ. Τ. Ερντογάν που θα αξιοποιήσει την απομάκρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την περιοχή για να προωθήσει αναθεωρητικούς σχεδιασμούς.

Εν αναμονή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και μιας νέας πρωτοβουλίας για το κυπριακό, η ελληνική διπλωματία έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέρα από το σοκ που προκαλούν στον δημοκρατικό κόσμο.

Αλλά υπάρχουν και πιο τοξικές ελληνικές αναγνώσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε τα γεγονότα που συγκλονίζουν την πολιτισμένη ανθρωπότητα με όρους αντιΣΥΡΙΖΑ μίσους: «Η μάστιγα των "αγανακτισμένων" χτύπησε και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η υπερατλαντική εκδοχή όσων βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία».

Ξέχασε τα «ντου» που επιχειρήθηκαν στη Βουλή στα συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών και θυμήθηκε μόνο την «πάνω πλατεία» τον καιρό των διαδηλώσεων εναντίον της λιτότητας που τσάκισε την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον φανατισμό του ούτε όταν σχολιάζει τον κλυδωνισμό της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτό που κατάλαβε από την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο είναι ότι η Ουάσιγκτον υποφέρει από τη μετάλλαξη του ελληνικού ιού του "αντιμνημονιακού λαϊκισμού".

Στα social media βρήκε αμέσως οπαδούς που συμμερίστηκαν την εμπάθειά του και επιτέθηκαν στον Τραμπ μέσω... Τσίπρα. Θα μπορούσε να είναι αστείο αν το σύνθημα δεν έριχνε κάποιος που διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με ισχυρές πλάτες να τον στηρίζουν.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου