Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Η μοναξιά του Σωτήρη Τσιόδρα

ην απόφαση πήρε προσωπικά ο πρωθυπουργός". Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι το αυστηρότερο lockdown για την τρέχουσα εβδομάδα αποφασίστηκε ερήμην της επιτροπής Τσιόδρα. 

 
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την επιτροπή των επιστημόνων ως άλλοθι για παλινωδίες, καθυστερήσεις και ανακολουθίες. Κρύβονταν πίσω από τους ειδικούς.  
 
Η παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας έφερε εκνευρισμό και ο εκνευρισμός σπασμωδικές κινήσεις. 
 
Η επιτροπή είχε επιφυλάξεις στο άνοιγμα των σχολείων αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι το πολιτικό κόστος από την παράταση της τηλε-εκπαίδευσης είναι μεγάλο. Ετσι, αγνόησαν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, δεν περίμεναν καν την επόμενη συνεδρίασή τους και ανακοίνωσαν ότι δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. 
 
Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε λειτουργία του λιανεμπορίου σε ζώνες και δυο ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε αναστολή του click away. 
 
Το ότι δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι περισσότερο φλύαροι, είναι η πιο ανώδυνη διάσταση της διακυβέρνησης. Το ότι δεν υπάρχει ειρμός, συνοχή και εσωτερική λογική στο σχέδιο που υλοποιείται, ή μάλλον στο μη σχέδιο, είναι η πιο σοβαρή πλευρά του δομικού προβλήματος της διακυβέρνησης. 
 
Συνοπτικά:

  • Δεν ακούν τους επιστήμονες, ακούν τους δημοσκόπους.
  • Δεν αποφασίζουν με βάση αλγόριθμους αλλά με γνώμονα το πολιτικό κόστος και ανάλογα με την εισήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού που έχει ανά περίοδο το πάνω χέρι.
  • Δεν έχουν συνολική στρατηγική, αλλά τακτική εβδομάδας.
  • Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα αλλά το κόμμα. 

Η κυβερνητική ασυναρτησία είναι βίαιη για τους πολίτες. 
 
Η κοινωνία αιφνιδιάζεται με μέτρα που δεν βγάζουν νόημα και δεν επιτρέπουν την εκλογίκευσή τους. Η απουσία στοιχειώδους προβλεψιμότητας δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. 

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου