Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η απόπειρα πραξικοπήματος του Τραμπ και ο κίνδυνος του εμφύλιου

του Στέλιου Κούλογλου

Μοιάζει σαν ταινία του Χόλιγουντ, από αυτές που τα χρόνια του ψυχρού πολέμου καθοδηγούσε ή και συνέγραφε το σενάριο,  το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σε μια χώρα του τρίτου κόσμου γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς οπλισμένοι οπαδοί του ηττημένου στις εκλογές τοπικού ηγέτη, εισβάλλουν οπλισμένοι στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταγγέλλει την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της χώρας του ως τοποτηρητή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη και ζητά από τον πραξικοπηματία να αποσύρει αμέσως τους οπαδούς του. Αυτό που δύσκολα θα μπορούσε να διανοηθεί και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος στο Λος Αντζελες, είναι ότι κάποια μέρα ένα παρόμοιο πραξικόπημα θα συνέβαινε στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας.
 
Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που επιχείρησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακριβώς ένα πραξικόπημα. Στην αρχή κοινοβουλευτικό, πιέζοντας αξιωματούχους και τοπικά κοινοβούλια να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, στερώντας έτσι από τον Τζο Μπάιντεν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που χρειάζεται για την εκλογή του. Και όταν οι προσπάθειες αυτές αποτυγχάνουν και ετοιμάζεται η ενθρόνιση του νέου προέδρου,  οργανώνοντας την ίδια ώρα μια συγκέντρωση, φανατίζοντας τους οπαδούς του και καλώντας τους να πάνε στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν.

Η εισβολή και οπλισμένων διαδηλωτών, οι ανταλλαγές πυρών και ο θάνατος μιας οπαδού του Τραμπ από πυροβολισμό, είναι σκηνές χωρίς προηγούμενο στην ιστορία όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και των δημοκρατιών της Δύσης που συντάχθηκαν υπό την Ουάσιγκτον μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως δεν είμαστε πια στον ψυχρό πόλεμο. Οι ΗΠΑ τον κέρδισαν, για να πέσουν στη συνέχεια θύμα της ύβρις, της αλαζονείας του νικητή, ξεκινώντας δεξιά και αριστερά πολέμους που δεν θα καταφέρουν ποτέ να κερδίσουν. Την ίδια στιγμή η απόλυτη επικράτηση του χρήματος επί του ηττημένου σοσιαλισμού,  θα διαφθείρει πλήρως το πολιτικό σύστημα, οδηγώντας τελικά στην παρακμή που θα γεννήσει τον Τραμπ. Δεν είναι πια το ψυχροπολεμικό Χόλιγουντ, αλλά οι σειρές του Netflix, όπως το House of Cards, που περιγράφουν την πτώση και την παρακμή.
 
Στη νέα σαιζόν που ξεκίνησε χθες, ο πραξικοπηματίας θα ηττηθεί και στα επόμενα επεισόδια μάλλον θα δούμε τις δικαστικές περιπέτειες του ίδιου και των εισβολέων οπαδών του. Αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον είναι τόσο διεφθαρμένο όσο και πριν, ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα σίγουρα θα φθείρει παραπάνω και τις ΗΠΑ, ενώ πάει πλέον η πολιτιστική υπεροχή: δεν υπάρχει στην ιστορία αυτοκρατορία που να μην κατέρρευσε, από τη στιγμή που το μοντέλο που προτείνει καταρρέει. Πως θα δώσει η Ουάσιγκτον αύριο μαθήματα δημοκρατίας, στην Τεχεράνη, τη Μόσχα ή την Αγκυρα;
 
Oι  χθεσινοί εισβολείς κρατούσαν και τοποθέτησαν μέσα στο Καπιτώλιο σημαίες του αμερικανικού νότου, στον αμερικανικό εμφύλιο. Δεν σημαίνει ότι θα πάμε σίγουρα προς τα εκεί. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στη Βουλή και από χθες στη Γερουσία, την οποία απέκτησαν μετά τις χθεσινές νίκες στη Γεωργία, σταθεροποιούν το σύστημα και περιορίζουν τις δυνατότητες "σαμποτάζ" του νέου προέδρου από τους Ρεπουμπλικάνους. 

Αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτή η βαθιά διχασμένη χώρα, με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, τους φτωχούς να αυξάνονται την ίδια ώρα που οι δισεκατομμυριούχοι και η Wall Street αυγαταίνουν  τα κέρδη τους, μας επιφυλάσσει όχι μόνο προσεχή επεισόδια. Αλλά και άλλες σαιζόν.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου