Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η εκδίκηση της φαυλότητας. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο...

του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Από τα ελάχιστα θεσμικά βήματα που κατάφερε να κάνει το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης στις εκλάμψεις του, ήταν πράγματα όπως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, το ΑΣΕΠ, και κάποιοι βασικοί κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Ακόμη και με τις στρεβλώσεις, τις καθυστερήσεις  η τις παρακάμψεις τους  λειτούργησαν και ίσως διαφοροποιούσαν την Ελλάδα από τις λοιπές βαλκανικές μπανανίες. Η μητσοτακική νεοδεξιά όμως ήρθε για να τα σαρώσει όλα...

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της ειδησεογραφίας αρκεί για να τα περιγράψει όλα: Η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής απαιτεί τρία στρέμματα γραφεία για να χωρέσει τον κομματικό στρατό της και το φροντίζει με μια φωτογραφική διακήρυξη για ένα ακίνητο που θα κοστίσει σχεδόν 4 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους, μιας χώρας που έχει πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ. Η ίδια Γραμματέας που έχει κατηγορηθεί για αναθέσεις εκατομμυρίων με ανατιμήσεις 450%, για προμήθειες μασκών από εταιρία για αμορτισέρ ή για ανάθεση υπηρεσιών σε εταιρία που ιδρύθηκε, λίγες μέρες πριν το διαγωνισμό. Αν τόσο κοστίζει η Γραμματέας- αποτυχούσα πολιτευτής που οι περισσότεροι αγνοούν τι πολιτικό έργο παράγει στον τομέα της, κατά απόλυτη αντιστοιχία έργου και σπατάλης κινείται όλη η κυβέρνηση. Από τον πυρήνα του "επιτελικού" κράτους μέχρι τον τελευταίο γιδοβοσκό-κομματάρχη του Μητσοτάκη.

Ο αριθμός των μετακλητών έσπασε όλα τα ρεκόρ και συνεχίζει κάθε μέρα, τα προσόντα τους αντιστρόφως συρρικνώθηκαν. Το ΑΣΕΠ, επί της ουσίας καταργήθηκε, οι "συνεντεύξεις" και οι "τριμελείς επιτροπές", στις οποίες τηλεφωνούν από δεσπότες μέχρι απόστρατοι, επανήλθαν μετά από δεκαετίες. Τα γαλάζια παιδιά μπαίνουν από πόρτες και παράθυρα στο δημόσιο. Προσλήψεις που γίνονται μέρα σε θυγατρικές ιδιωτικού δικαίου, μετατρέπονται τη νύχτα σε μετατάξεις στις μητρικές ΔΕΚΟ. Και φυσικά, βγάζοντας τη γλώσσα σε κάθε κορόιδο αυτής της χώρας που μόχθησε για να αποκτήσει πτυχία, μεταπτυχιακά και δεξιότητες, η κυβέρνηση προσλαμβάνει με κάθε ευκαιρία χιλιάδες αστυνομικούς, σύντομα και ΕΠΟΠ. "Ένας μπάτσος για κάθε πρόβλημα" όπως σκωπτικά σχολιάζουν οι φοιτητές στους δρόμους, που βλέπουν την Κεραμέως να διαλύει κάθε έννοια δημόσιου Πανεπιστημίου και το Χρυσοχοϊδη να αναβιώνει το "σπουδαστικό της Ασφάλειας". Ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσω υψηλών επιδόσεων στις Πανελλήνιες, από τους οποίους περίμενε η κοινωνία να χτίσουν μια σύγχρονη επαγγελματική αστυνομία για τις ανάγκες του πολίτη, βλέπουν να ανασυστήνεται γύρω τους μια χωροφυλακή για τις ανάγκες της απολυταρχικής δεξιάς.

Οι αντικρατιστές βρήκαν λεφτά στα κρατικά ταμεία και δεν θα φύγουν αν δεν τα αδειάσουν, οι οπαδοί του μικρότερου κράτους βρήκαν την ευκαιρία να το ξεχειλώσουν και να βολέψουν μέχρι και τριτοξαδέλφους, οι "άριστοι" με τα "καλύτερα βιογραφικά", μείωσαν τα προσόντα διορισμού και αύξησαν τις αποδοχές,  οι υπέρμαχοι του "ψηφιακού κράτους" έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια απλώς για επιπρόσθετη ψηφιακή γραφειοκρατία ενώ οι διαγωνισμοί τους γίνονται αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες που υποτίθεται ότι αφορούν. Τόση μεταρρύθμιση είχε να δει ο τόπος από τότε που κοιμόταν "με ανοιχτά παράθυρα". Και το ΠΑΣΟΚ έστησε κάποτε κομματικό κράτος και υποδαύλισε το λαϊκισμό αλλά αυτή η βουτιά της ΝΔ στο πελατειακό παρελθόν δεν έχει προηγούμενο.

Ο όχλος που έστηνε κρεμάλες στις πλατείες για δήθεν εθνικές ευαισθησίες, έχει κάνει απόβαση στο κράτος και  δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο. Το ντελίριο της απόλυτης θεσμικής φαυλοκρατίας στοχεύει στην "κατάληψη" της δημόσιας διοίκησης ώστε να μην ξανακυβερνήσει ποτέ τον τόπο κάποιος πλην των νόμιμων ιδιοκτητών του. Η νεοδεξιά του Μητσοτάκη  έχει την ίδια  παλαιοκομματική αντίληψη των 60s και το κοινωνιοπαθές περιτύλιγμα των νεόπλουτων των 90s. Όπως οι "εκσυγχρονιστές" εκείνης της εποχής που σήμερα απολαμβάνουν την εξουσία μαζί με τα "ορφανά" του δικτάτορα και χορεύουν πάνω στις στάχτες των... "μεταρρυθμίσεων" που διαφήμιζαν κάποτε.

Κανείς όμως δεν θα δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Ο παροξυσμός διορισμών, ρουσφετιών, βολέματος, σπατάλης και ρεμούλας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή και μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη πρέπει να προειδοποιήσει την κοινωνία τι θα γίνει όταν "σκάσει η φούσκα". Οι ανέξοδοι λαϊκισμοί είναι προνόμιο αυτών που κυβερνούν, οι σοβαρές λύσεις πρέπει να κινούνται στον αντίποδα.

Αν βέβαια μιλάμε ακόμη για τον Κουφοντίνα ή για ρεύματα ιδεών είναι κομματάκι δύσκολο να αντιληφθεί η κοινωνία και ειδικά η νεολαία -που θα πληρώσει το μάρμαρο-τη λαίλαπα του φαύλου πολιτικού κατεστημένου, που γύρισε οργισμένο για εκδίκηση και συντριβή των αντιπάλων.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου