Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Novartis: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Όταν το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γνωμοδοτεί ότι το Δημόσιο πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Novartis για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών της για την προώθηση των προϊόντων της, επιβεβαιώνεται με τον πιο θεσμικό τρόπο ότι η θεωρία της «σκευωρίας» καλύπτει ένα καραμπινάτο σκάνδαλο.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ και μέρους του ΚΙΝΑΛ ότι παρουσιάζει τις αρχειοθετήσεις που αφορούν επτά πολιτικά πρόσωπα ως αθώωση και δικαίωση - όχι ως αδυναμία τεκμηρίωσης των κατηγοριών - και ότι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκαν εξαιτίας κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων που βραβεύονται στο εξωτερικό ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Μέσα στην προπαγανδιστική σκόνη χάνεται το γεγονός ότι ανοικτή παραμένει ακόμα η διαδικασία για τους Αδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχουν αρχειοθετηθεί και αυτές οι τρεις υποθέσεις ενώ έγινε πολιτική αλλαγή τον Ιούλιο 2019 και έχασαν την εξουσία οι «σκευωροί». Δεν υπάρχει πια Δ. Παπαγγελόπουλος στα πράγματα, ούτε καν Ελ. Τουλουπάκη.

Γιατί, άραγε, έχει ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες ο Α. Λοβέρδος που διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με σημαία την πολιτική, όπως ισχυρίζεται, δίωξή του; Γιατί είναι εξαφανισμένος από τη δημόσια ζωή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος; Και γιατί δεν ερωτάται ο Αδωνις Γεωργιάδης στις αμέτρητες συνεντεύξεις που δίνει για ποιο λόγο δεν έχει οδηγηθεί στο αρχείο ο φάκελος που τον αφορά;

Ακόμη και αν κανένα ίχνος διακίνησης μαύρου χρήματος δεν βρεθεί ποτέ, η Novartis έχει προκαλέσει ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ. Και μόνο γι αυτό η παρουσία της στη χώρα συνδέεται με ένα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής χρεοκοπίας, αφού η έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης υπήρξε βασική αιτία της.

Υπερσυνταγογραφήσεις και αχρείαστες ιατρικές εξετάσεις για δεκαετίες συνέτειναν στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι καταναλώναμε τα περισσότερα αντιβιοτικά στην Ευρώπη και κάναμε τους περισσότερους τοκετούς με καισαρική χωρίς να έχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η Novartis, με διεθνείς περγαμηνές στον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων για την αύξηση των κερδών της, βρήκε εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Και όσοι πρωταγωνίστησαν στο πάρτυ της διαφθοράς έχουν κάθε λόγο να διασκεδάζουν σήμερα βλέποντας τους κατήγορους να γίνονται κατηγορούμενοι και τους κατηγορούμενους να γίνονται κατήγοροι.

Στη χώρα μας υπάρχει μακρά παράδοση συγκάλυψης σκανδάλων. Και η μέθοδος είναι πάντα ίδια: Φωνάζει ο κλέφτης. Siemens, για παράδειγμα. Τα μεγαλοστελέχη που μοίραζαν το μαύρο χρήμα, Χριστοφοράκος και Καραβέλας, φυγοδικούν χάρη στην αμέλεια που επιδείχθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία ποτέ δεν έχει λογοδοτήσει γι αυτό. Και ένας καλός φίλος της εταιρείας, που τον προίκισε με τηλεφωνικά κέντρα και ηλεκτρικές συσκευές, έγινε πρωθυπουργός.

Αν δεν είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, λόγω της διεθνούς διάστασής του, ίσως σήμερα θα του έδιναν ρούτερ για να αντικαταστήσει αυτό που δεν βρήκε στο Μέγαρο Μαξίμου...

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου