Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Μόνο τον κοροναϊό δεν του χρέωσαν


Η προειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση για επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή της Novartis, επισημοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη σχετική πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας προς την Ολομέλεια της Βουλής.
Η κίνηση εξήγησε σε μεγάλο βαθμό τη σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή καθώς η Βουλή υπολειτουργεί και τα νομοσχέδια περνάνε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ μέσα στον πανικό της πανδημίας «χάνονται» μαρτυρίες σημαντικών μαρτύρων με αυξημένο κύρος, όπως της Ξένης Δημητρίου. Η πλειοψηφία  εντείνει με εξαντλητικούς ρυθμούς και επεκτείνει χρονικά τις συνεδριάσεις μιας Επιτροπής που, μετά τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, θα παρουσιάζει όλο και μικρότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Το βασικό αντικείμενο, που συχνά διαφεύγει από τη δημόσια συζήτηση, είναι η διερεύνηση  τυχόν ευθυνών του πρώην Υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για το αφήγημα της "σκευωρίας.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου, Κ. Φρουζής και Ν. Μανιαδάκης, στις καταθέσεις τους,  δεν κατάφεραν να πείσουν και υπέπεσαν σε αρκετές αντιφάσεις ενώ οι βασικοί «κατήγοροι» του πρώην Υπουργού, στην προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν τα αδικήματα του κατηγορητηρίου, «θυμήθηκαν» διαλόγους και γεγονότα με καθυστέρηση πολλών ετών, και παρουσιάστηκαν παντελώς αναξιόπιστοι. Οι μεθοδεύσεις αποκλεισμού ή εκφοβισμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν την πολιτική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, τελικά, η Επιτροπή συζητά  το ίδιο το σκάνδαλο της Novartis και όχι το σενάριο περί «σκευωρίας».
Τώρα επιλέγεται η συσκότιση με την επέκταση του κατηγορητηρίου που κινείται μεταξύ φαιδρότητας και παραλόγου, αφού επιχειρεί να «φορτώσει» κάθε πιθανό και απίθανο αδίκημα μέχρι και αυτό της σύστασης συμμορίας. Στην προσπάθεια αυτή επιχειρείται να «ξεπλυθούν» και μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών όπως αυτό του Βγενόπουλου, οι υπαίτιοι του οποίου εμφανίζονται ως κατήγοροι στη Novartis!
Μια βασική πολιτική παράμετρος της υπόθεσης είναι πως το Μαξίμου δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με την Προανακριτική και φαίνεται να έχει εκχωρηθεί στη σαμαρική πτέρυγα, λειτουργώντας ως μοχλός εκτόνωσης της εκδικητικότητας του πρώην Πρωθυπουργού απέναντι σε όσους θεωρεί ότι τον ενέπλεξαν στην υπόθεση . Όμως μέχρι στιγμής έχει αποτύχει η απόπειρα αποκλεισμού της Ελένης Τουλουπάκη από την έρευνα καθώς και η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, δείγμα είτε της ανεξαρτησίας των θεσμών, είτε της απροθυμίας του "επιτελικού" κράτους να ασκήσει πιέσεις.
Το πολιτικό αδιέξοδο για όσους έχουν επενδύσει στην Προανακριτική αντιμετωπίζεται με ένα νέο πυροτέχνημα, όμως η μάχη φαίνεται να έχει χαθεί εδώ και καιρό, και εξελίσσεται σε damage control. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου