Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ο κατά Θεοδωρικάκο ελληνικός -"γιαλαντζί"- καπιταλισμός


του Γιάννη Σιδηρόπουλου
Με μια δήλωση που συζητήθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιχείρησε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Από τη μία έχουμε τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και έναν «αρμαγεδώνα» στα εργασιακά, όμως από την άλλη «έχουμε καπιταλισμό», όπως είπε, και άρα το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους επιχειρηματίες για να εγγυηθεί την προστασία των εργαζομένων.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν διευκρίνισε όμως και ποιον καπιταλισμό εννοεί καθώς η κρίση απέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές και μάλιστα ιδιαίτερα «ευέλικτες» ως προς την «κρατική παρέμβαση», ανάλογα με τη συγκυρία. 
Αν οι αγορές είχαν τις λύσεις για όλα τα προβλήματα δεν θα χρειαζόταν η γιγαντιαία επιχείρηση κρατικής ενίσχυσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχειρείται σε όλη την Ευρώπη, που προσφέρουν πακτωλό κρατικού χρήματος για τη διάσωση επιχειρήσεων. Το ίδιο έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες κρίσεις και στο τέλος το κόστος μεταφέρεται στους πολίτες.

Ο καθ' ημάς καπιταλισμός, της κυβέρνησης που θα έφερνε «επενδύσεις - ανάπτυξη - δουλειές», είναι αυστηρά κρατικοδίαιτος και παρασιτικός. Και δεν περιμέναμε την κρίση του κοροναϊού για να το επιβεβαιώσουμε . Είναι καπιταλισμός χωρίς κεφάλαια, αφού ό,τι επενδύεται, ακόμη και μέσω του ανακεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, είναι κρατικά ακόμη και ο δημόσιος πλούτος προσφέρεται σχεδόν δωρεάν αλλά τα κέρδη καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών, με μαγικό τρόπο.
Άνθρωποι με εμπειρία στα πλέον παραγωγικά υπουργεία, τονίζουν ότι κάθε συνάντηση με μεγαλόσχημους Έλληνες Επιχειρηματίες, που ωμνύουν στην ελεύθερη αγορά αλλά ακόμη και ξένους κολοσσούς που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, έχει ως βασικό αίτημα  τις... δημόσιες συμβάσεις. Αλλά και τα θεσμικά όργανα των βιομηχάνων και τις επιχειρηματικότητας εν γένει, όταν οι πόρτες κλείνουν δεν κάνουν τις στερεοτυπικές συζητήσεις λαϊκής κατανάλωσης περί γραφειοκρατίας, σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος κ.λ.π αλλά ζητάνε... κρατικές ενισχύσεις. Ακόμη και στο Ελληνικό, η διεθνούς κύρους Hard Rock, που επιχείρησε να εμπλακεί, προχώρησε σε πρωτοφανείς καταγγελίες και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, για τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «στημένη διαδικασία», ενώ η κοινοπραξία που προωθείται συνδέεται με «οικογενειακούς δεσμούς» με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
Ο καπιταλισμός που επαγγέλλεται η ΝΔ, αντλεί κρατικό χρήμα για τους ισχυρούς και επιφυλάσσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την κοινωνία και τον κόσμο της απασχόλησης. Ο καπιταλισμός της ΝΔ μισεί το δημόσιο, όταν δεν έχει να κάνει με κρατικοδίαιτα συμφέροντα και με τους διορισμούς στρατιάς ημετέρων από την πίσω πόρτα. Είναι ενδεικτικό πως ενώ έχει τη δυνατότητα να αντλήσει 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης από την Κομισιόν μέσω του προγράμματος SURE, στη σχετική τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., ο Υπουργός Γ. Βρούτσης έστειλε την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου που έχει αρμοδιότητα στο δημογραφικό!
Φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση και η προστασία της εργασίας. Σίγουρα όμως δίνει βάρος στην επικοινωνία. Έτσι είχαμε άλλη μια βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οδό Ερμού με κάμερες και φωτογράφους, ώστε να προβληθεί στο κοινό το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και τους εμπόρους. Κι αν υπάρχουν και αντιδράσεις... «κόβονται». Πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους για τους οποίους ο κ. Θεοδωρικάκος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία τους. Είπαμε... «καπιταλισμό έχουμε», κι ας είναι «γιαλαντζί». 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου