Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Προσοχή: Νέες οδηγίες και μέτρα και τη μετάδοση του κοροναϊού


Σε νέες οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κοροναϊού και τις απαγορεύσεις είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του κοροναϊού δεν είναι ορίζοντια, αλλά κάνει διακρίσεις ανάλογα με την περίσταση, το χώρο ακόμη και την προέλευση των ατόμων που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. 
Σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις:
1. Συναθροίσεις 

  • Ο κοροναϊός μεταδίδεται όταν υπάρχουν συναθροίσεις σε συνοικιακές πλατείες από νεαρούς με μπύρες από το περίπτερο, με κόσμο που δεν είναι ντυμένος επίσημα, με άτομα λαϊκής καταγωγής. Επίσης μεταδίδεται όταν στις πλατείες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις πάσης φύσεως, (καλλιτεχνών, πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών, οργανώσεων κ.α.) με κλαδικές, εργασιακές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις. 
  • Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται  όταν υπάρχουν συναθροίσεις ακόμη και συνωστισμός σε πλατείες και δρόμους μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού και μελών της οικογενείας του, όταν το κοινό είναι ενδεδυμένο επίσημα  ή διαθέτη ευγενή καταγωγή, όταν πρόκειται για κοσμικές δεξιώσεις. 
  • Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται σε εκκλησίες και θρησκευτικές συναθροίσεις της επικρατούσας ορθόδοξης θρησκείας. 
  • Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών - ιδιαίτερα με αντιπροσφυγικό και ρατσιστικό περιεχόμενο και όταν τυγχάνουν της έγκρισης κυβερνητικών αξιωματούχων - καθώς επίσης και σε συναθροίσεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου . 
Παραδείγματα: Ο ιός κολλάει στις πλατείες της Κυψέλης, του Παγκρατίου κλπ αλλά δεν κολλάει στο Κεφαλάρι και στα Βόρεια Προάστια.  (Εξαιρούνται "ξενοχωρίτες" ειδικά όταν πρόκειται για τα Σπάτα), δεν κολλάει στο Μέγαρο Μαξίμου ή στα εγκαίνια της Ομόνοιας, δεν κολάει σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών στην Ευρυτανία , πάντα με τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.
Διευκρινίζεται ότι η δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά  για "αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης , αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες" αναστέλλεται στο σκέλος που αφορά την Κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων.
2. Επαφή
Ο ιός μεταδίδεται με όλες τις επαφές με τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, το φτάρνισμα, το βήξιμο ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο και τη ρινική κοιλότητα.
Διευκρινίζεται ότι μετά τις νεότερες βιβλιογραφικές αναφορές, εξαιρούνται από τη μετάδοση οι περιπτώσεις του χειροφιλήματος σε ιερείς, του ασπασμού σε θρησκευτικές εικόνες ορθόδοξων, της Θείας Κοινωνίας μέχρι και του αριθμού των 50 πιστών με τα ίδια σκεύη. Σχετική οδηγία άλλωστε έχει διατυπώσει και το μέλος της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας κα Γιαμαρέλου, λαμβάνοντας υπόψη τα  νεότερα επιστημονικά δεδομένα: «Όποιος πάει να κοινωνήσει, άσχετα αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, συμμετέχει στο μυστήριο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον κοροναϊό όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο». 
3. Χρήση μάσκας
Ο  ΕΟΔΥ ήταν σαφής και κατηγορηματικός από την αρχή της πανδημίας γύρω από τη χρήση μάσκας: Κατά περιπτώσεις είναι υποχρεωτική, προαιρετική ή ακόμη και επιβλαβής. Διευκρινίζεται ότι η χρήση μάσκας που τα άτομα φέρουν στο πηγούνι δεν είναι ορθή, με τις εξαιρέσεις που ισχύουν για τα μέλη της κυβέρνησης. Επίσης ανακαλείται προηγούμενη δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού ότι «ο ιός κολλάει το ίδιο σε Δεξιούς - Κεντρώους - Αριστερούς» καθώς επανεξετάζεται ο υψηλός βαθμός ανοσίας που έχουν αναπτύξει Δεξιοί - κυρίως- και κάποιοι Κεντρώοι. Παραμένει ως έχει το περιεχόμενο, όσον αφορά Αριστερούς και στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με βάση και τις σχετικές υποδείξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι αρμόδιο για την τήρηση των παραπάνω. 
* Αυτό είναι το αποτέλεσμα και το αλαλούμ που προκύπτει όταν ο χειρισμός μιας υγειονομικής κρίσης υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, πελατειακές εξυπηρετήσεις, αντιεπιστημονικές και μεταφυσικές δοξασίες, όταν γίνεται σε καθεστώς αλαζονείας και έπαρσης. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου